Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 3 apr 2016

‘Vliegramp door drone is kwestie van tijd’

Als politiek Den Haag niet snel ingrijpt, zullen drones van amateurs in botsing komen met vliegtuigen en zullen er doden vallen. „Het is een kwestie van tijd”, stelt Joost van Doesburg van de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV).

Schiphol

De schrik zit er goed in, vrijdag meldden drie piloten die op Schilphol wilden landen dat er een drone in de buurt van hun vliegtuig vloog. „De drone schoot zo’n 30 meter onder een van de vliegtuigen door”, zegt Van Doesburg. „Een Nederlandse piloot, waar we contact mee hebben gehad, heeft een manoeuvre moeten uithalen om de drone te ontwijken. Een goedgeslaagde manoeuvre, maar dat dit nodig was, is zeer ernstig.”

Schade

Wie denkt dat zo’n relatief kleine drone niet veel schade kan aanrichten aan een groot passagiersvliegtuig heeft het volgens Van Doesburg goed mis. „Drones kunnen vliegtuigen in zulke grote technische problemen brengen dat het vliegtuig neerstort. Bijvoorbeeld als zo’n drone in de motor terechtkomt.” Een andere vrees is dat de drone de cockpitruit raakt. „Vorige maand is er een drone boven Nederland gesignaleerd op 3,5 kilometer hoogte", zegt Van Doesburg. „Een passagiersvliegtuig vliegt op die hoogte nog zo’n 600 kilometer per uur. Als met zo’n snelheid de cockpitruit in aanraking komt met een drone zal de ruit eruit knallen.”

Ingrijpen overheid

De VNV wil daarom dat de overheid met een stevige landelijke campagne komt om mensen te wijzen op de regels rond drones en hen bewust te laten worden van de gevaren van drones voor vliegtuigen. „Een grote publiekscampagne met spotjes op radio en tv”, zegt Van Doesburg.

De drone die vrijdag boven en langs de Zwanenburgbaan van Schiphol vloog, was op alle fronten in overtreding. Drones zijn verboden in een straal van 8 kilometer rond de uiterste punten van Schiphol. Ook vloog de drone op ruim 300 meter hoogte en dat is boven de in Nederland maximaal toegestane grens van 120 meter. „Deze amateur met z’n drone heeft honderden mensen in gevaar gebracht. De vraag is of hij zich dat beseft”, zegt Van Doesburg. Een campagne zou aan dit besef kunnen bijdragen, hoopt Van Doesburg.

Ook wil de VNV dat het bij wet wordt vastgelegd dat het technisch onmogelijk moet zijn om amateurdrones boven 120 meter te laten vliegen. Verder wil de vereniging dat iedere drone geregistreerd moet zijn en dat er een strengere handhaving is op het naleven van de regels. „Het is nu een ongrijpbaar gevaar", zegt Van Doesburg. „Er is nagenoeg geen handhaving. De kans dat de dader gepakt wordt is erg klein."

Andere incidenten

Ook boven andere luchthavens schuilt het gevaar van drones. Begin vorige maand kwam naar buiten dat een drone op zo’n 1,5 kilometer boven de luchthaven van Parijs een Franse Airbus in problemen had gebracht. De drone en het vliegtuig scheerden op 5 meter langs elkaar. Twee weken geleden meldde ook een Duitse piloot boven Los Angeles een bijna-botsing met een drone.

„Het is schering en inslag”, zegt Van Doesburg. „Het aantal verkopen van drones neemt schrikbarend hard toe en daarmee ook levensgevaarlijke situaties.”

Naar aanleiding van het incident in Parijs werden er in ons land Kamervragen gesteld over de Nederlandse situatie. Staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu liet toen, begin vorige maand, weten dat er in ons land in de afgelopen jaren twee keer een bijna-botsing is geweest tussen een vliegtuig en drone.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Vliegramp door drone is kwestie van tijd’
Sluiten