Puck Roest
Puck Roest Nieuws 26 apr 2016 / 08:10 uur

Verminkt door Tsjernobyl, nu paralympisch atleet

Oksana Masters werd 26 jaar geleden geboren in het Oekraïense Chmelnitski. Het werd onmiddellijk duidelijk dat ze geen gemakkelijk leventje zou gaan leiden. Oksana had misvormde benen, geen duimen, vingers als zwemvliezen, één nier en ook haar maag was niet in orde. Nu is ze is paralympisch atleet en hoopt ze zich te kunnen kwalificeren voor de Paralympische Spelen in Brazilië.

De biologische moeder van Oksana bleek tijdens de zwangerschap blootgesteld te zijn geweest aan radioactieve straling door de kernramp in Tsjernobyl. Ze had zo haar dochter besmet. Oksana kwam in een weeshuis terecht. Totdat de Amerikaanse spraakpatholoog Gay Masters haar in een adoptieboek zag staan. Ze besloot het meisje te adopteren. „Mijn adoptiemoeder heeft letterlijk mijn leven gered”, vertelt Oksana tegen The Associated Press.

Het kostte flink wat tijd om de adoptie rond te krijgen maar na tweeënhalf jaar kon Masters haar dochtertje eindelijk meenemen naar de Verenigde Staten. De 8-jarige Oksana woog toen slechts 16 kilo. Eenmaal in Amerika onderging Oksana talloze operatie. Haar linkeronderbeen werd geamputeerd en vijf jaar later moest ook haar rechteronderbeen eraan geloven. Maar het ging steeds beter met haar.

Alleskunner

Rond haar veertiende begon Oksana met roeien. Ze trainde veel en bleek een natuurtalent. „Het werkte helend", vertelt ze tegen het persbureau. Op het water kon ze haar hectische verleden even vergeten. Ze werd zelfs zo goed dat ze in 2012 deelnam aan de Paralympische Spelen in Londen. Samen met haar roeipartner Rob Jones, die beide benen verloor bij een bermbom in Afghanistan, pakte ze brons. „Het was onbeschrijfelijk, zo geweldig."

Ondanks haar handicap bleek Oksana een alleskunner. Twee jaar later deed ze mee aan de Winterspelen in Sochi. Daar won ze zilver en brons als cross-countryskister. Dit jaar hoopt ze zich te kwalificeren voor de Paralympische Spelen in Brazilië om als handbikester opnieuw een medaille binnen te halen. „Ik kijk vaak terug en kan dan niet geloven dat dit mijn leven is op dit moment", sluit Oksana af.

View this post on Instagram

I was so incredibly honors to have been nominated for #TeamUSAAwards for #BestFemaleWithADisability category among other strong talented athletes. For me being nominated is a win in its self. I had such a great night and got to meet some amaZing people and athletes. Thank you @teamusa for this unforgettable night and @usparalympics for all the amazing support you give for all #TeamUSA #paralympics athletes. #ILoveMyLife #Thankful

A post shared by Oksana Masters🇺🇸🇺🇦 (@oksanamasters) on

Het is deze dinsdag precies dertig jaar geleden dat Tsjernobyl veranderde een rampgebied. Op 26 april 1986 voltrok de ernstigste nucleaire ramp in de geschiedenis.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Verminkt door Tsjernobyl, nu paralympisch atleet
Sluiten