Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 22 apr 2016
Leestijd: 2 minuten

‘Verbied nieuwe rookruimtes in de horeca’

Volwaardige ‘rookkroegen’ inclusief tafels, muziek en televisieschermen, ze zijn een doorn in het oog van ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber. Net als ‘gewone’ rookruimtes die in rap tempo toenemen.

Verbod

„Omdat we weten dat zien roken doet roken, is de toename van het aantal rookruimtes een aanmoediging om te gaan roken. Dat is niet de kant die we op wilden toen we met elkaar afspraken dat een rookvrije horeca de nieuwe norm zou worden", zegt Dik-Faber.

En dus moet er een verbod komen op nieuwe rookruimtes in de horeca, stelt ze. Met ingang van volgend jaar zouden er wat haar betreft geen nieuwe rookruimtes meer gecreëerd mogen worden.

Kwart

Begin deze maand bleek uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dat een kwart van de kroegen en discotheken een speciale rokersruimte heeft. In 2009 was dit nog 10 procent. Ook staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) zei zich toen zorgen te maken over de groei van het aantal rookruimtes die volgens hem de roker een alternatief bieden.

Jaarlijks sterven in Nederland volgens de NVWA enkele duizenden mensen door meeroken. Onder rokers is het aantal sterfgevallen als gevolg van roken 20.000 per jaar.

Verdienmodel

Dik-Faber maakt zich overigens niet alleen zorgen om de gezondheid van de rokers en meerokers. Het stoort haar ook dat de enorme rookruimtes vol vertier in grote uitgaansgelegenheden een ‘verdienmodel’ zijn. In het geval van Holland Casino staat er zelfs een speeltafels, weet Dik-Faber. Dit zijn volgens haar eigenlijk gewoon volwaardige rookkroegen.

„Dat mag volgens de letter van de wet, maar past niet bij wat de Tweede Kamer met de rookvrije horeca voor ogen had. Roken in de horeca wordt daarmee een verdienmodel voor de grotere gelegenheden. Kleinere horecagelegenheden, die niet de ruimte of het geld hebben om een rookruimte te maken, zijn daar de dupe van.”

‘Hypocriet’

Toon Naber, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland, ziet niets in het voorstel. Als het parlement echt een rookvrij uitgaansleven wil, moet het de verkoop van tabak maar verbieden, aldus Naber. „En incasseer het verlies op accijnzen. Maar pak niet de sector die rokers wil faciliteren, wat nu het geval is. Dat kunnen we alleen maar hypocriet noemen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Verbied nieuwe rookruimtes in de horeca’
Sluiten