Carolien Tsao
Carolien Tsao Nieuws 11 apr 2016
Leestijd: 1 minuut

Veel geld ontwikkelingshulp naar belastingontwijkers

Maar liefst 84 procent van de investeringen die de Wereldbank doet in de armste regio van Afrika komt terecht bij bedrijven die belastingparadijzen gebruiken, zo blijkt uit onderzoek van Oxfam Novib. Er is geen duidelijke reden waarom die bedrijven de paradijzen raadplegen.

Het bedrag dat wordt geïnvesteerd in deze bedrijven is in vijf jaar tijd ruim verdubbeld naar 2,9 miljard dollar. De Wereldbank investeert in de bedrijven in de hoop dat de zij op hun beurt hun geld weer steken in ontwikkelingsprojecten. Volgens Oxfam Novib ,,slaat het nergens op” dat de Wereldbank geld steekt in de bedrijven ,,terwijl het wegkijkt van het feit dat die bedrijven arme landen broodnodige belastinginkomsten onthouden”.

Transparant

De Verenigde Naties deden een schatting en daaruit bleek dat ontwikkelingslanden jaarlijks 100 miljard dollar zouden mislopen aan belastingen door ontwijking en ontduiking via belastingparadijzen. Oxfam Novib roept de Wereldbank op om alleen nog te investeren in bedrijven ,,met verantwoorde belastingpraktijken”. Bedrijven zouden open en transparant moeten zijn over hun activiteiten. Op die manier moet duidelijk worden waar ze actief zijn en of ze wel voldoende belasting betalen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Veel geld ontwikkelingshulp naar belastingontwijkers
Sluiten