Erik Jonk
Erik Jonk Nieuws 24 apr 2016

Umar: Turkije is lekker, zo lang je je bek houdt

Metro-columniste Ebru Umar werd zaterdagavond opgepakt in Kusadasi (Turkije), waar zij in haar buitenhuis verbleef. De reden: het beledigen van de Turkse president Erdogan in tweets (‘#fuckerdogan’). Na een nacht en ochtend verhoor en voorgeleiding is Umar vrijgelaten. Metro sprak de Nederlandse van Turkse afkomst zondagmiddag.

Je klinkt nog monter…

Umar: Ik ben een beetje warrig door een nacht niet slapen, maar een douche heeft me goed gedaan.

Wat gebeurde er zaterdag precies?

Ik zou zondagmorgen terugvliegen dus was vroeg gaan slapen. Er werd op de deur gebonkt, ik dacht dat het mijn buurvrouw was om afscheid te nemen. Het bleken twee agenten in burger te zijn. Strakke Amerikaanse mannen zijn het hier allemaal, afgetraind, ze kunnen zo een film in. Ik wilde nog naar de wc, maar dat mocht eerst niet. Ik ging natuurlijk wel en kwam daarna naar buiten. Ik moest eerst naar het politiebureau van Kusadasi voor papierwerk en toen naar een dorpje 20 kilometer verderop. Ik wilde dat niet, maar gelukkig bleek het een goede plek.

Je werd goed behandeld?

Ja, er waren daar vriendelijke mensen die helemaal niet meegekregen hadden hoe opgefokt ik was bij de arrestatie. Ze vonden me wel grappig geloof ik. De hele nacht heb ik gepraat met een vriendelijke vijftiger die Turkije nog nooit verlaten had. Elke agent begon erover dat ze steeds westerser werden en meer mochten zeggen en dat mijn situatie zo’n vaart niet zou lopen. Nou dat liep het dus wel.

Fuck is ook ‘tief op’

Maar je bent weer vrij. Hoe ging het verder?

Ja. Zondagochtend moest ik voor de tweede keer naar het ziekenhuis. Daar word je gecontroleerd of je niet mishandeld bent. Een officier van justitie heeft mijn verklaring opgenomen. Ik ben aangeklaagd vanwege het beledigen van staatshoofd Erdogan. Vervolgens werd ik voorgeleid aan de rechter. Wat men niet begrijpt is dat ik Twitter voor Nederland en niet voor Turkije. Men vindt dat ik mijn woorden in Turkije niet mag zeggen, maar als ik Turken wil bereiken zou ik wel in het Turks twitteren. Ik heb geprobeerd uit te leggen dat ‘fuck’ niet alleen geslachtsgemeenschap betekent, maar ook ‘tief op’ en ‘loop naar de hel’, dat het in het Nederlands een stopwoordje is.

De tweet:

Waarom mag je Turkije nog niet uit?

Zo lang niet bewezen is dat ik in Nederland werk, mag ik het land niet uit. Dus daar wordt aan gewerkt, onder meer bij Metro.

Je hebt premier Rutte gesproken hè?

Ja. Hij belde meteen na mijn vrijlating nog. Hij heeft gedaan wat hij kon doen en ik vind het heel aardig dat hij erover twittert.

Verraders van Nederland

Er zijn op internet ook veel feestende mensen die blij zijn dat je was opgepakt…

Ik ben heel blij dat al die feestende mensen feesten, want dit toont de verraders van Nederland. Het zijn mensen die wel genieten van onze vrijheid, maar een ander die vrijheid niet gunnen. Het zijn mensen die lichamelijk in één land wonen en zo voor vrijheid kiezen, maar geestelijk in een ander land wonen waar ze helemaal niet eens iets te zoeken hebben en niet eens een huis hebben. Waar ze twee weken per jaar geld stukslaan en denken dat het het paradijs op aarde is. Het is in Turkije best lekker, zo lang je maar je bek houdt.

Denk je voortaan twee keer na voor je twittert of een column schrijft?

Ik dacht het effe niet!

Hoe kijk je op deze dag terug?

Ik probeer maar weer te lachen en ga nu vijf dagen vakantie houden. Ik kan toch niets anders. Ik kom hartstikke knetterbruin terug, haha. Maar weet je, ik had huilende ouders. En dat was het allerergste.

Ebru Umar zondagmiddag:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Umar: Turkije is lekker, zo lang je je bek houdt
Sluiten