Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 30 apr 2016 / 16:55 uur

Tientallen migranten vermist na schipbreuk

Na een schipbreuk op de Middellandse Zee worden opnieuw tientallen migranten vermist. Zij stapten vrijdagavond in een rubberbootje, op weg naar het Italiaanse eiland Lampedusa. Kort na vertrek kapseisde het bootje. Er worden 84 personen vermist, meldt de Internationale Organisatie voor Migratie.

Een vrachtschip kon nog wel 26 mensen redden, maar door een storm en hoge golven moesten pogingen om meer mensen te redden worden gestaakt. Hoogstwaarschijnlijk zijn tientallen migranten verdronken.

De vluchtelingen die wel zijn gered, zijn aan de Italiaanse kustwacht overgedragen. Ze zijn naar Lampedusa gebracht.

Meer vluchtelingen via Italië

De afgelopen maanden neemt de stroom vluchtelingen die via Italië reist, weer toe. Sinds het begin van dit jaar zijn er zo’n 26.000 migranten in Italië geregistreerd. Vaak weten zij niet zonder hulp het vasteland te bereiken, en worden ze door schepen uit zee gered. Eerder deze maand raakten honderden vluchtelingen vermist die vanaf de kust in Libië Griekenland probeerde te bereiken.

Veel van de migranten die Italië willen bereiken, vertrekken vanaf Libië. De onrusten in de land nemen steeds verder toe: het land heeft twee regeringen, omdat de regering van moslimsextremisten weigerde af te treden na de verkiezingen van 2014. Het land wordt bovendien geteisterd door geweld. Zo wordt IS steeds actiever in het land.

Voor veel vluchtelingen in Libië, die tot voor kort daar juist werden opgevangen, reden om naar Europa te trekken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tientallen migranten vermist na schipbreuk
Sluiten