Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 12 apr 2016 / 12:13 uur

Taliban kondigt offensief aan per mail

De Taliban in Afghanistan heeft dinsdag in een mail aan diverse internationale media een voorjaarsoffensief aangekondigd. De Taliban kondigt elk voorjaar, als de sneeuw smelt en troepen gemakkelijker zijn te verplaatsen, een gevechtsseizoen aan.

De e-mail die de Taliban naar de media stuurde, is doorspekt van propaganda. De beweging stelt dat in de gebieden die onder de controle van de Taliban vallen, burgers normaal en veilig kunnen leven. De Taliban hanteert de shariawetgeving. Er worden regelmatig openlijk mensen geëxecuteerd.

Operatie Omar

Het voorjaarsoffensief wordt door de Taliban ‘Operatie Omar’ genoemd, naar Mullah Mohammad Omar, onder wiens leiding de Taliban in 1996 in Afghanistan aan de macht kwam. Hij stierf drie jaar geleden aan tuberculose, waarna er een flinke ruzie ontstond in de Afghaanse tak van de Taliban.

Desondanks wist de groep de afgelopen jaren flinke delen van Afghanistan te heroveren. Het afgelopen jaar kon het zelfs even de stad Kunduz, waar Nederlandse militairen een tijdlang politieagenten opleidden en die bekend stond als een relatief rustig gebied, in te nemen.

Opium smokkelen

In het najaar trok de Taliban zich terug naar drie zuidelijke provincies, waar het grootste deel van de opiumproductie plaatsvindt. Dat is een belangrijke inkomstenbron van de Taliban. De strijders zullen daarom eerst de smokkelroutes veilig willen stellen. Via dezelfde routes kunnen ook nieuwe wapens worden aangevoerd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Taliban kondigt offensief aan per mail
Sluiten