Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Nieuws 29 apr 2016 / 07:23 uur

Sunnery en Ryan: Vrijheid is leven zonder angst

„Een eer, een kans. We zitten nu in een positie waarin we graag een boodschap verkondigen.” Aan het woord Ryan Marciano. Samen met zijn collega en vriend Sunnery James is hij gasthoofdredacteur van Metro’s Vrijheidkrant van vrijdag 29 april. Als dj’s reizen zij de hele wereld over (afgelopen week Colombia en Brazilië, vrijdag en zaterdag Miami en New York), gisteren waren zij de baas op de Metrovloer.

Eigen mening

Vrijheid is namelijk een groot goed voor het beroemde duo. Sunnery: „Voor mij is vrijheid leven zonder angst. Dat je alles kunt doen waarbij je je lekker voelt.” Ryan: „En dat je je eigen mening mag hebben en verkondigen. Vrijheid van meningsuiting vinden wij heel normaal, maar in veel landen niet. Kijk naar jullie eigen Ebru.” Sunnery: „Dit mag daarom best een uitgesproken Vrijheidskrant zijn.”

Als Ambassadeurs van de Vrijheid (zie onder) reisden de twee naar Lesbos, om het leed van vluchtelingen met eigen ogen te zien. Ryan: „De avond ervoor draaiden we op een bruiloft van een Griek, een van de rijkste mensen op aarde. De tegenstelling was bizar.”

Been geamputeerd

Sunnery: „Ik bedoel dit niet negatief, maar daarna dachten we ‘nog even naar Lesbos te gaan. Maar wát een confrontatie hebben we daar gehad. We zagen het fantastische en onbetaalbare vrijwilligerswerk. We zagen een onderkoeld kind en een vrouw waarvan het been direct werd geamputeerd. En dan zegt een vrijwilliger ‘vandaag valt het mee, meestal er dode kinderen aan’.”

Vrijheids-Metro Sunnery James en Ryan Marciano
Het onderkoelde kind op Lesbos.

Lesbos heeft hun leven best veranderd. Ryan: „Eenmaal thuis moest mijn zoontje eten. Het was voor mijn vriendin een heel ding, maar ik denk nu steeds ‘we mogen niet klagen’. Regent het vandaag? Ach, dat duurt maar een dagje.” Sunnery: „Dat geldt ook voor mij. Ik ben me veel bewuster van het feit dat we zo gelukkig zijn. Ik ben rustiger geworden. Iedereen is altijd maar druk en wil een steeds grotere auto. Mensen, laten we wat meer genieten met z’n allen.”

Ambassadeurs

Sunnery James en Ryan Marciano zijn dit jaar op 5 mei Ambassadeurs van de Vrijheid. Voor het Nationaal Comité 4 en 5 Mei vliegen de dj’s naar verschillende Bevrijdingsfestivals in het land. Ook hun collega’s Kovacs en Nielson zijn Ambassadeurs van de Vrijheid. Ook zij vliegen met Defensiehelikopters naar verschillende steden waar de vrijheid wordt gevierd. Alle ambassadeurs zijn ook aanwezig bij de Dodenherdenking een dag eerder op de Dam in Amsterdam.

Hier zie je beelden van Sunnery James en Ryan Marciano op Lesbos:

Vrijheids-Metro Sunnery James en Ryan Marciano
Vluchtelingen komen aan op Lesbos.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Sunnery en Ryan: Vrijheid is leven zonder angst
Sluiten