Carolien Tsao
Carolien Tsao Nieuws 15 apr 2016 / 12:45 uur

Strenge maatregelen anonimiteit tegen terrorisme

In de strijd tegen terrorisme worden de regels aangescherpt. De inlichtingen- en veiligheidsdiensten mogen op grotere schaal gaan afluisteren, maar wel onder meer toezicht.

De diensten kunnen straks onder meer e-mails, chatberichten en telefoongesprekken die via de kabel gaan onderscheppen. Wel moeten de geheime diensten MIVD (Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst) en AIVD (Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst) vooraf toestemming vragen aan een onafhankelijke commissie.

Macht

Het zijn voorstellen van de ministers Jeanine Hennis (Defensie) en Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken), zij presenteerden deze vrijdag om de diensten meer macht te geven in de strijd tegen terrorisme (jihadstrijders), maar ook tegen zware criminaliteit, cyberaanvallen en spionage.

Volgens de regering is de maatregel hard nodig, omdat de meeste communicatie via de kabel verloopt. Momenteel kan alleen communicatie via de ether worden afgeluisterd, iets wat Hennis eerder al „doof en blind” noemde. Daarnaast mogen onderschepte gegevens nu alleen maar een bepaalde tijd worden bewaard.

Prepaid

Ook Duitsland neemt maatregelen in de strijd tegen terrorisme. Zo wil de regering in dat land de anonieme aankoop van prepaidsimkaarten verbieden. Momenteel kunnen klanten, net als in Nederland, deze nog kopen zonder zich te legitimeren en hun gegevens te laten registreren.

Duitse autoriteiten willen providers en verkopers verplichten bij de verkoop van de kaarten te vragen om een legitimatiebewijs en een adres, zo melden lokale media. Hiermee moet voorkomen worden dat terroristen anoniem met elkaar kunnen communiceren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Strenge maatregelen anonimiteit tegen terrorisme
Sluiten