Rens Oving
Rens Oving Nieuws 28 apr 2016 / 06:19 uur

Stoplicht in de straat voor smartphone-zombie

De Duitsers noemen ze liefkozend ‘Smombies’. De voetgangers die zonder van hun smartphone op te kijken de straat opstappen.

Het woord mag op z’n Duits misschien gemoedelijk klinken, het probleem is echt, groot en levensbedreigend. Bij verschillende ongelukken in Duitsland kwamen, vooral jonge, voetgangers om het leven die zonder te kijken de straat overstaken.

Lampjes in de weg

Om de met het hoofd gebogen generatie voor gevaar te behoeden hebben gemeenteambtenaren in Keulen iets nieuws bedacht. LED-lichten in de straat die rood knipperen als het verkeerslicht, 2 meter boven de grond, ook op rood staat.

Een eerste experiment in Keulen bleek zo succesvol dat ook Augsburg nu volgt.

Augsburg. Foto:swa / Thomas Hosemann

Dat het fenomeen van de smartphone-zombie zich niet tot Duitsland beperkt, blijkt uit onderzoek van het Nederlandse bureau Dekra. De onderzoekers gingen in zes grote Europese steden bij drukke stoplichten staan om het telefoongebruik te turven. En de resultaten vielen niet mee. Bijna 17 procent van de voetgangers was tijdens het oversteken bezig met de telefoon.

Stockholm

Amsterdam kwam daar overigens redelijk goed uit. ‘Slechts’ 8 procent van de voetgangers was met de telefoon bezig. In Rome (11 procent), Brussel (14 procent), Parijs (15 procent) en Berlijn (15 procent) was het aandeel ‘smombies’ veel groter. Van de onderzochte steden spande Stockholm de kroon, bijna een kwart van de overstekende voetgangers keek tijdens het lopen op zijn of haar telefoon.

De Zweden doen er dus goed aan om eens te kijken in Keulen of Augsburg.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Stoplicht in de straat voor smartphone-zombie
Sluiten