Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 29 apr 2016
Leestijd: 1 minuut

Steeds meer kinderen onder voogdij geplaatst

Het aantal kinderen onder voogdij stijgt in ons land. Eind vorig jaar waren dit er ruim negenduizend, bijna twee keer zo veel als tien jaar geleden. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde CBS-cijfers. Dat betekent dat vorig jaar op elke duizend jongeren (onder de 18 jaar) in ons land, er drie onder voogdij stonden.

Kinderen komen onder voogdij als de ouders de verzorging of opvoeding niet aankunnen, of het kind verwaarlozen of mishandelen. Het kind wordt dan uit huis geplaatst.

Onder toezicht

Een kind kan ook ‘onder toezicht worden gesteld’, dit is een iets minder zware maatregel. In tegenstelling tot het aantal kinderen onder voogdij, neemt het aantal ondertoezichtstellingen de laatste jaren af. Op 31 december 2015 stonden ruim 21 duizend jongeren tot 18 jaar onder toezicht. In 2009 ging het nog om 33 duizend jongeren.

Bij ondertoezichtstelling wordt het ouderlijk gezag beperkt. Het kind kan thuis blijven wonen, waarbij een gezinsvoogd toezicht houdt. Ook kan het kind in een pleeggezin of instelling worden geplaatst.

De zwaardere jeugdbeschermingsmaatregel voogdij komt weliswaar minder vaak voor dan ondertoezichtstelling, maar de aantallen komen wel langzaam dichter bij elkaar.

Verschil in regio

Het percentage jongeren dat jeugdbescherming krijgt, verschilt per regio. Het is het hoogst in Limburg, de regio-Rotterdam en het noorden van Nederland. Daar staan meer dan tien op de duizend jongeren onder toezicht of voogdij.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Steeds meer kinderen onder voogdij geplaatst
Sluiten