Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 21 apr 2016 / 14:41 uur

Spoorlopers en dieren zorgen voor meeste vertraging

Treinvertragingen zijn niet altijd de schuld van de vervoerder of spoorbeheerder ProRail. Steeds vaker zijn spoorlopers en wilde dieren de schuldigen. Vorig jaar kon bij meer dan de helft van de vertragingen de vinger niet naar ProRail gewezen worden.

Het aantal spoorlopers is vorig jaar, ondanks verschillende campagnes om dit tegen te gaan, opnieuw toegenomen. Zij voeren de lijst aan van aanstichters van ernstige verstoringen op het spoor. Vorig jaar werden 2905 spoorlopers (bijna acht per dag) gesignaleerd, tegen 2269 in 2011. Op de tweede plaats staan wilde dieren die de rails tegenkomen in hun leefgebied. De machinist kwam vorig jaar 782 keer oog in oog met een dier te staan. In 2011 was dit nog 550 keer.

Hekken

Om dit soort overlast tegen te gaan, worden op plekken waar dat kan hekwerken geplaatst, maar dat kan niet overal. „Een nadeel en voordeel is dat wij in Nederland zo’n open spoortraject hebben”, zegt Jaap Eikelboom van ProRail. „Het gemakkelijkst is om overal hekken omheen te zetten om het veilig te maken, maar dat gaat niet. Dan kunnen bijvoorbeeld ook de hulpdiensten niet meer eenvoudig passeren.”

Ook worden opsporingsambtenaren (boa’s) ingezet om spoorlopen aan te pakken. „Bijvoorbeeld rondom Koningsdag. Deze boa’s mogen ook meteen boetes uitdelen en dat kan veel hinder voorkomen.”

Andere oorzaken

Andere oorzaken van veel vertragingen vorig jaar waren onder meer zelfdodingen op het spoor, wegverkeer en vandalisme. Het is voor het eerst dat externe invloeden de veroorzaker zijn van meer dan de helft van de storingen. „Het aantal technische storingen waar wij verantwoordelijk voor zijn, zoals wisselstoringen, neemt af”, zegt Eikelboom. „Maar de overlast voor de reiziger is niet afgenomen, dus de reiziger ziet dat niet.”

Ruim een derde van de storingen kwam door technische oorzaken. In 2015 reed 89,5 procent op tijd.

Reageer op artikel:
Spoorlopers en dieren zorgen voor meeste vertraging
Sluiten