Rens Oving
Rens Oving Nieuws 25 apr 2016 / 06:01 uur

Spionnenkastje houdt jonge autorijder in het gareel

Jonge automobilisten zijn een gevaar voor zichzelf en voor anderen. Een combinatie van jeugdige overmoed en weinig ervaring maakt dat ze relatief vaak betrokken zijn bij ongelukken, met alle gevolgen die daarbij horen.

Voor ouders die niet zonder bezorgd te zijn hun autosleutels uit handen durven geven, is er sinds kort een oplossing. Een apparaatje dat in de gaten houdt of hun kroost met kersvers rijbewijs op zak, zich wel gedraagt, zodra ze om de hoek verdwijnen.

De RookieDongle heet het ding, en het komt uit België. Ook daar zijn jonge automobilisten, net als in Nederland, oververtegenwoordigd in de cijfers van verkeersdoden en -slachtoffers.

Niet te snel

,,En het is vooral de snelheid waarmee gereden wordt die het voor jongeren zo gevaarlijk maakt”, zegt Christophe Neyt directeur van Dongleapps, het bedrijf dat het kastje op de markt brengt. ,,Bij hogere snelheden gebeuren er eerder ongelukken en zijn de gevolgen ook ernstiger. Daarom hebben wij een manier gezocht om juist op snelheid te meten.”

Foto:ANP

Het apparaat, zo groot als een stuk zeep, wordt in de auto geklikt en registreert locatie, snelheid en toerental. Die gegevens worden continu doorgegeven aan de database van het bedrijf, waar deze worden gekoppeld aan de toegestane maximumsnelheid. Aan het einde van de maand krijgen de klanten, ouders en kind, een rapportje thuisgestuurd met het rijgedrag. Bij extreem hoge snelheidsovertredingen kunnen ouders ervoor kiezen om een direct een melding te krijgen.

82 kilometer te hard

,,We hebben een keer midden in de nacht een sms gestuurd omdat zoonlief 132 kilometer per uur reed waar je 50 mocht”, zegt Neyf. ,,Zijn ouders waren uiteraard absoluut niet blij. Daarna kreeg hij een maand lang de auto niet meer mee.”

Privacy als beloning

Maar wie zich aan de regels houdt, blijft netjes buiten schot. ,,Als je niet te hard rijdt, krijgen je ouders nooit te horen waar je bent geweest, en hoe laat je daar was. Privacy is de beloning van goed gedrag”, verklaart Neyf.

Op thuismarkt België zijn de eerste ervaringen volgens Neyf goed. ,,We krijgen enkel positieve berichten van ouders die zien dat het werkt. Hun kinderen gaan inderdaad veiliger rijden en leren zo ook vanaf begin af aan zich aan de snelheid te houden.”

Of Nederlandse jongeren zich ook succesvol laten controleren wordt vanaf mei onderzocht. Een groepje van vijftig Nederlandse jongeren die net hun rijbewijs hebben gehaald, gaan dan meedoen mee met een proef van TeamAlert en de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Zij zullen een paar maanden rondrijden met de spionnenkastjes in de auto. De resultaten worden eind dit jaar verwacht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Spionnenkastje houdt jonge autorijder in het gareel
Sluiten