Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 24 apr 2016 / 15:35 uur

Sociale media bewaken veiligheid op festival

Twitter, Facebook, Instagram. Social media kunnen van groot belang zijn om de veiligheid op grote festivals en evenementen te bewaken. Het live analyseren van de duizenden openbaar gedeelde berichten geeft inzicht in potentiële gevaren, stelt social media analysebedrijf Coosto. „Ze bevatten veel signalen over calamiteiten als drukte, geweld en drank- en drugsgebruik.”

Het festivalseizoen staat op het punt te beginnen. Publieksveiligheid is voor de organisatoren cruciaal. De Nederlandse Veiligheidsbranche uitte onlangs nog haar zorgen over een mogelijk tekort aan ervaren beveiligers na de invoering van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) per 1 juli. Deze zou de getrainde beveiligers wegjagen, omdat de flexibiliteit en vrijheid van evenementkeuze met de wet verdwijnt.

Beeldmateriaal

Het analyseren van social media op deze evenementen zou een bijdrage kunnen leveren aan de veiligheid. Per evenement plaatsen bezoekers tegenwoordig namelijk tien- tot honderdduizenden berichten openbaar op onder meer Twitter, Facebook en Instagram. „Dit aantal neemt ieder jaar toe”, weet Coosto. „Ook wordt steeds meer beeldmateriaal gedeeld in de vorm van foto’s, selfies en video’s.”

Gericht werken

Dit aantal verdubbelde vorig jaar in vergelijking met de zomer ervoor. Er is veel informatie uit te halen over bijvoorbeeld de drukte op een bepaalde plek en drank- en drugsgebruik. Alle openbaar gedeelde berichten worden hiervoor realtime gemeten. „Zo kan tijdens een evenement eenvoudig een calamiteit worden gesignaleerd. Of worden gemeten wat er leeft bij het publiek. Dat biedt belangrijke input voor publieksveiligheid of live content voor bijvoorbeeld informatieborden.” Zo kunnen bijvoorbeeld beveiligers gericht op pad gestuurd worden.

Omdat het analyseren van deze informatie niet eenvoudig is, heeft Coosto een aparte tak voor eventmonitoring opgezet. Hierbij neemt een speciaal opgeleid team de organisator deze vorm van crowd management uit handen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Metro bezorgt je iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun. 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Sociale media bewaken veiligheid op festival
Sluiten