Metro
Metro Nieuws 29 apr 2016 / 07:18 uur

‘Schrap sollicitatieplicht oudere werkloze’

Er zou een generaal pardon moeten komen voor werklozen boven de leeftijd van 55 jaar. Daarvoor pleit arbeidssocioloog Jan Cremers van de Universiteit Tilburg vrijdag in Trouw.

Oudere werklozen komen moeilijk aan het werk, ondanks regelingen om het werken voor ouderen aantrekkelijker te maken. Ze worden minder snel aangenomen omdat ze duurder zijn dan jongeren maar zijn ook in veel gevallen mantelzorger, waardoor werken moeilijk wordt. Cremers pleit daarom voor het verdwijnen van de sollicitatieplicht, zodat de druk op ouderen om te werken kleiner wordt.

Minimumloon

Met name voor de ouderen die tijdens de crisis zonder werk zijn komen te zitten moeten er minder strenge regels komen. Nu geldt in geval van werkloosheid de IOW, een regeling voor werkloze zestigplussers die geen recht meer hebben op WW. Deze mensen ontvangen 70 procent van het minimumloon.

Vakbonden

Ook veel vakbonden zijn het met Cremer eens. Voorzitter Piet Fortuin van die vakbond CNV Vakmensen vindt dat er een regeling zou moeten komen voor werkloze 55-plussers, omdat vanaf die leeftijd het perspectief op werk minder wordt. ,,Daarom vinden wij dat 55-plussers die vrijwilligerswerk doen of mantelzorger zijn, vrijstelling van de sollicitatieplicht moeten kunnen krijgen."

Wat vind jij van dit voorstel? Vul de poll in!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Schrap sollicitatieplicht oudere werkloze’
Sluiten