Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 16 apr 2016
Leestijd: 2 minuten

Scholen weten geen raad met radicale moslimkinderen

Verschillende basisscholen weten niet wat ze aanmoeten met jonge moslimkinderen met extreme ideeën. Het gaat voornamelijk om scholen in de grote steden. Dat zegt de Vereniging voor Openbaar Onderwijs tegen RTL Nieuws.

Vingers in de oren bij muziekles

Onder meer in Den Haag zitten tientallen kinderen met radicale ideeën. Zij hebben bijvoorbeeld sympathie voor IS of zijn blij als er een aanslag is gepleegd. In Den Haag worden daarom regelmatig bijeenkomsten georganiseerd door de gemeente om leerkrachten handvatten te geven om goed om te gaan met radicaliserende kinderen.

Het probleem speelt ook in andere steden, aldus de Vereniging voor Openbaar Onderwijs. Het gaat dan niet alleen om kinderen met sympathie voor IS, maar ook om leerlingen die de vingers in hun oren steken bij muziekles, omdat ze van hun geloof niet naar muziek mogen luisteren. Anderen wijzen hun klasgenootjes er op dat ze ham op hun brood hebben, wat tegen de voedselvoorschriften is.

‘Probleem bestaat niet’

De gemeenten Amsterdam en Rotterdam zeggen echter niets te weten over kinderen met extremistische ideeën. Ook andere steden stellen dat het probleem er niet is. PvdA-kamerlid Marcouch kan desondanks een lijst met scholen in Amsterdam opnoemen waar het probleem wel speelt.

Ook CDA-raadslid Ibrahim Wijbenga uit Eindhoven zegt dat er wel een probleem is. ,,Ik schrik er van dat leraren handelingsverlegenheid krijgen. Dan moet je niet voor de klas gaan staan."

Blijf in gesprek

Sommige leerkrachten kunnen wel heel goed met kinderen met radicale ideeën omgaan. ,,Laat hen hun mening maar ventileren", zegt leerkracht Wilfred van de Kolk, van basisschool ‘t Palet in Den Haag. Hij geeft les in groep acht. "Misschien is het in eerste instantie niet waar je op hebt gehoopt. Blijf dan met elkaar in gesprek. Dan gaat een kind misschien toch denken: met wat ik nu zeg kwets ik veel mensen."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Scholen weten geen raad met radicale moslimkinderen
Sluiten