Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 25 apr 2016 / 16:00 uur

Ruim de helft van de hbo’ers haalt diploma niet

Steeds meer hbo’ers vallen voortijdig af. Van de lichting uit 2010 haalde nog niet eens de helft de eindstreep, een lichting eerder faalde 47 procent van de studenten. De Vereniging Hogescholen maakt zich ernstig zorgen en wil actie. De situatie in 5 vragen.

Waarom vallen zoveel hbo-studenten uit?

Thom de Graaf, voorzitter van de Vereniging Hogescholen, zegt dat de aansluiting van havo en mbo naar het hbo niet goed is. Vooral de uitval van mbo’ers neemt toe. Meer dan 22 procent valt na het eerste jaar uit en na drie jaar is dat bijna een derde geworden. „Het meest dramatisch scoren de jongens van niet-westerse afkomst die via het mbo de sprong naar het hbo waagden”, zegt De Graaf.

Wat kan het tij keren?

Hogescholen werken al veel samen met het voortgezet onderwijs en het mbo om de aansluiting te verbeteren. Maar dat is volgens De Graaf niet genoeg. Hij pleit voor ’onorthodoxe’ maatregelen. Zo wil hij experimenten met een schakeljaar of half jaar – een soort ’pre-bachelor’ – voor mbo’ers die naar het hbo willen. Op de Hogeschool Rotterdam gebeurt dit al. In dit jaar wordt onder meer het taal- en rekenniveau bijgespijkerd en studievaardigheden zoals zelfstandig werken en plannen verbeterd.

En voor de havisten?

Om de aansluiting tussen havo en hbo te verbeteren denkt De Graaf aan een 6-jarige havo, zodat jongeren meer tijd krijgen voor hun ontwikkeling. Want „waarom krijgen de meest slimme leerlingen in Nederland zes jaar middelbaar onderwijs en de leerlingen die iets minder slim zijn maar vijf jaar?”.

Geldt het lage slagingspercentage voor alle studierichtingen?

Bij de ene studierichting is de kans dat de opleiding succesvol wordt afgerond groter dan bij de ander. De afgelopen jaren verloren de economische en lerarenopleidingen voortijdig de meeste studenten. Het aantal jongeren dat überhaupt aan een hbo-opleiding begint, is het afgelopen jaar ook gedaald. De instroom nam dit studiejaar af met 8,6 procent. Oorzaken zijn de invoering van het leenstelsel en de verscherpte toelatingseisen voor de pabo.

Wat moet er nu gebeuren?

De Graaf heeft op het jaarcongres van de Vereniging Hogescholen onderwijsminister Jet Bussemaker opgeroepen in te grijpen. De MBO Raad kijkt „met interesse” naar het experiment in Rotterdam. „Deze schakelklas is echter toegesneden op de Rotterdamse situatie en geldt niet voor alle mbo’ers die ons verlaten met een mbo-4 diploma”, zegt Marije Hulsbosch van de MBO Raad. „Er zijn er ook die het hbo verlaten, omdat het ze niet bevalt en ze met het mbo-diploma prima terechtkunnen op de arbeidsmarkt. Er lopen momenteel tal van projecten om de overstapt te verbeteren, zoals het pabo-project. We kijken uit naar alle resultaten.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ruim de helft van de hbo’ers haalt diploma niet
Sluiten