Elena van Doorn
Elena van Doorn Nieuws 1 apr 2016

Roken tijdens zwangerschap beschadigt DNA van baby

Dat roken schadelijk is voor het ongeboren kind, is geen verrassing meer. Uit nieuw onderzoek blijkt dat roken tijdens de zwangerschap nog schadelijker is dan gedacht. Als een vrouw die in verwachting is rookt, beschadigt dit het DNA van haar ongeboren kind. Dat blijkt uit onderzoek onder 6000 zwangere vrouwen.

„Het is toch verbazingwekkend hoe schadelijk sigarettenrook is voor de genen van foetussen”, zegt onderzoekster Stephanie London, arts van het Amerikaanse gezondheidsinstituut NIEHS. „Pasgeboren kindjes van wie de moeder rookte, hebben dezelfde schade aan hun genen als volwassenen die roken.”

„De foetussen worden via het bloed blootgesteld aan roken,” aldus London. „Ze ademen de rook niet in, maar veel schadelijke stoffen uit tabaksrook komt toch door de placenta."

Hazenlip en kanker

We wisten al dat roken tijdens de zwangerschap kan leiden tot onder meer een lager geboortegewicht, vroeggeboorte en loslating van de placenta. Uit dit onderzoek blijkt dat het niet alleen bij deze gezondheidsrisico’s blijft. Er is ook verband tussen bepaalde vormen van kanker, het geboren worden met een hazenlip of gespleten verhemelte, en roken tijdens de zwangerschap. „We wisten al dat er een verband was tussen roken en een hazenlip. Nu weten we hoe dat komt. Waarschijnlijk dus door het beschadigen van DNA door rook.”

London en haar team onderzochten het DNA van 6000 pasgeboren baby’s door middel van bloed uit de navelstreng. Baby’s met een rokende moeder bleken meer dan 6000 plekken in het DNA te hebben dat afweek dan kinderen van wie de moeder niet rookte.

Het team van NIEHS vond daarnaast ook 31 nieuwe genen die worden aangetast door tabaksrook. Er waren eerder al aanwijzingen dat roken DNA bij foetussen beschadigt, maar onduidelijk was welke genen precies werden aangetast.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Roken tijdens zwangerschap beschadigt DNA van baby
Sluiten