Metro
Metro Nieuws 20 apr 2016 / 14:00 uur

Rechter: Breivik onmenselijk behandeld in gevangenis

De manier waarop de Noorse massamoordenaar Anders Breivik in de gevangenis wordt behandeld, druist in tegen het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Dat heeft een Noorse rechter woensdag bepaald.

Onmenselijk

Breivik wordt in de gevangenis grotendeels afgezonderd en spande om deze reden een rechtszaak aan. Volgens de rechter handelt de overheid in strijd met het verdrag, dat foltering en onmenselijke en vernederende behandeling verbiedt. De overheid moet onder meer Breiviks proceskosten van omgerekend bijna 36.000 euro vergoeden.

Breivik pleegde in 2011 twee aanslagen, die in totaal aan 77 mensen het leven kostten. Eerst bracht de Noorse terrorist een bom tot ontploffing in Oslo, met acht doden tot gevolg. Enkele uren later richtte Breivik een bloedbad aan op het eiland Utoya, waar de jongerenbeweging van de Noorse Arbeiderspartij op kamp was. Breivik schoot 69 mensen dood.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rechter: Breivik onmenselijk behandeld in gevangenis
Sluiten