Andrea Peelen
Andrea Peelen Nieuws 4 apr 2016 / 09:35 uur

Panama Papers: dit zijn de namen die worden genoemd

Panama, het is misschien een paradijs voor belastingontduikers. Uit gelekte informatie zou blijken dat hooggeplaatste staatshoofden én topsporters zich schuldig hebben gemaakt aan witwaspraktijken en belastingontduiking via een juridisch advieskantoor in het Centraal-Amerikaanse land. Dit maakten verschillende kranten zondagavond bekend.

‘Gehackt’

Mossack Fonseca, hoofd van het bewuste juridisch kantoor, ontkent iets te maken te hebben met de fraude. Volgens hem is zijn bedrijf slachtoffer geworden van computercriminaliteit. Ook zijn rechterhand Ramón Fonseca Mora beweerde dit in een eerder interview met tv-zender TVN. „We zijn gehackt. Dat is een misdrijf.”

Of de gegevens op een juiste manier zijn verkregen, is onbekend. Maar zeker is dat veel groten der aarde worden verdacht van illegale belastingpraktijken.

Staatshoofden

De Oekraïense president Porosjenko zou eigenaar zijn van bedrijfjes op de Britse Maagdeneilanden. Al vanaf 2010 doken er verdachte transacties op die via de eilanden zouden zijn gedaan. Ook staatshoofden van onder meer Pakistan, Saoedi-Arabië, Azerbeidzjan en IJsland duiken op in de documenten.

Lionel Messi

Ook topsporters maken gebruik van het paradijs. Voetballer Lionel Messi was samen met zijn vader eigenaar van het Panamaese bedrijf Mega Star Enterprises Inc. In de Panama Papers zou dit een ‘nepbedrijf’ worden genoemd, omdat het een manier zou zijn geweest om grote geldbedragen naar belastingparadijzen door te sluizen.

‘Vrienden’ van Vladimir Poetin

De naam van de Russische president wordt niet zelden in één adem genoemd met corruptie. Ook nu is het weer raak. Uit de gelekte documenten blijkt dat de vertrouwelingen van Vladimir Poetin systematisch geld wegsluizen naar brievenbusfirma’s. Één van de belangrijkste figuren in dit proces zou cellist Sergej Roldoegin zijn, tevens ook peetvader van Poetin’s oudste dochter. Volgens de Panama Papers gaat het om een totale geldstroom van 2 miljoen dollar.

Jackie Chan

Ook de naam van Jackie Chan wordt genoemd. De 61-jarige acteur uit Hong Kong heeft volgens de uitgelekte gegevens de afgelopen jaren liefst zes schermvennootschappen opgericht. Of deze ook daadwerkelijk voor het ontduiken van belasting zijn gebruikt, is onduidelijk.

De FIFA

Het is geen verrassing dat de FIFA voorkomt in het lijstje. De wereldvoetbalbond ligt al langere tijd onder vuur vanwege corruptie en fraude. Ook in de Panama Papers blijven ze verre van ongeschonden. De naam van UEFA oud-voorzitter Michel Platini duikt op, net als die van voormalig FIFA-vicevoorzitter Eugenio Figueredo en één van de leden van het ethische comité van de FIFA, Juan Pedro Damiani. Waar zij zich precies mee hebben bezig gehouden, is onbekend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Panama Papers: dit zijn de namen die worden genoemd
Sluiten