Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 6 apr 2016 / 07:25 uur

Overleeft Van der Steur het spervuur aan vragen?

Ivo Opstelten gaf vorig jaar als minister van Veiligheid en Justitie noodgedwongen het stokje over aan Ard van der Steur. Maar een vliegende start kent die bepaald niet.

Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie zal donderdag goed voor de dag moeten komen in het debat over zijn handelen rondom de aanslagen in Brussel.

Van der Steur zal een spervuur aan kritische vragen op zich af krijgen en als hij die voor de Kamerleden niet bevredigend beantwoordt, zou het wel eens einde verhaal kunnen zijn voor de topman van een departement dat vorig jaar ook al een minister zag aftreden.

Het wordt Van der Steur vooral kwalijk genomen dat er niet actief is gezocht naar Ibrahim el Bakroui, een van de daders van de aanslagen in Brussel. Nederland had namelijk vanuit de VS informatie gekregen dat de broers El Bakroui door België werden gezocht.

Geradicaliseerde broers

Met België is toen wel contact opgenomen door agenten vanuit Nederland, maar er werd niet actief meegezocht naar deze geradicaliseerde broers.

Later werd bekend dat Ibrahim in 2015 gewoon via Schiphol ons land was binnengekomen. De informatie die vanuit de VS tot Nederland was binnengedrongen kwam volgens Van der Steur van de FBI en was te summier om over te gaan tot opsporing, laat staan aanhouding van de terrorist, die zich een week later in Brussel opblies op het vliegveld van Zaventem.

Nadat bleek dat de informatie helemaal niet afkomstig was van de FBI, maar van het politiekorps in New York zwol de kritiek op Van der Steur aan. Kamerleden vinden het vreemd dat de minister niet wist waar de informatie vandaan kwam en vragen zich af hoe hij juist kan handelen als hij niet eens weet hoe het exact allemaal zit.

Verontrustend

„Nederland rekent in deze onzekere tijden met gruwelijke aanslagen op de overheid en op betrouwbare informatie, zodat we gerustgesteld kunnen worden. Het is pijnlijk en verontrustend dat we daarin teleurgesteld worden”, zei D66-leider Alexander Pechtold na het eerdere debat over deze kwestie.

Omdat Van der Steur destijds niet genoeg antwoorden paraat had, werd besloten het debat van een tweede helft te voorzien. Mocht hij daarin donderdag wederom niet overtuigen, dan kan het zomaar zijn dat ook deze minister van Veiligheid en Justitie voortijdig naar de kant wordt gehaald.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Overleeft Van der Steur het spervuur aan vragen?
Sluiten