Sophie Moerman
Sophie Moerman Nieuws 21 apr 2016 / 15:30 uur

‘Oproep brengt onrust onder Turkse Nederlanders’

Er heerst behoorlijk wat onrust bij Turkse Nederlanders, na de oproep om beledigingen richting president Recep Tayyip Erdogan bij het Rotterdamse consulaat te melden. De Nederlandse afdeling van de Turkse oppositiepartij CHP (CHP Hollanda) krijgt veel telefoontjes van bezorgde mensen.

„Mensen zijn bang omdat ze in het verleden op iets kritisch hebben gereageerd op bijvoorbeeld Facebook of Twitter. Ze maken zich zorgen of ze straks nog wel met een gerust hart op vakantie naar Turkije kunnen of dat ze straks worden tegengehouden aan de grens. Dit is zeer zorgelijk en we keuren deze oproep dan ook met klem af”, aldus CHP-voorzitster Azu Ozalp. Het CHP heeft een brief naar het consulaat en de Turkse ambassade zijn ongenoegen geuit. „Dit is een beperking van de democratie en vrijheid van meningsuiting.”

‘Laatdunkend’

Zie hieronder de mail, die het consulaat aan de Turkse gemeenschap zou hebben gestuurd. Hierin wordt Turken verzocht diegenen aan te geven die zich „laatdunkend of kleinerend over Turkse president, Turkije en de Turkse samenleving hebben uitgelaten”.

‘Inbreuk op vrije meningsuiting’

Het Inspraakorgaan van Turken in Nederland heeft afstand genomen van de oproep. ,,Het gaat hier ons inziens om een flagrante inbreuk op het recht op vrije meningsuiting van Turkse Nederlanders", staat er in een persbericht te lezen. Het IOT verzoekt minister Asscher van Sociale Zaken in gesprek te gaan met de Turkse organisaties in Nederland over de oproep, die volgens het IOT alleen maar bedoeld zou zijn om angst te zaaien onder Turkse Nederlanders.

Opheldering

De Nederlandse ambassade in de Turkse hoofdstad Ankara gaat daar om opheldering vragen over de oproep van het Turkse consulaat in Rotterdam om beledigingen aan het adres van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan te melden. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders donderdag gezegd in Eindhoven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Oproep brengt onrust onder Turkse Nederlanders’
Sluiten