Elena van Doorn
Elena van Doorn Nieuws 12 apr 2016 / 11:32 uur

Oostzee blijft zwaar vervuild ondanks miljarden EU

Ondanks een investering van 4,6 miljard euro van de Europese Unie blijft de Oostzee een van de meest verontreinigde zeeën ter wereld. Met het geld werden projecten gefinancierd om stedelijk afvalwater te behandelen, maar de inspanningen lijken maar beperkt effect te hebben.

Dat stelt de Europese Rekenkamer in een dinsdag gepubliceerd rapport. De plattelandsmiljarden die de lidstaten langs de zee kregen, voor onder meer waterbescherming, hebben ook weinig soelaas geboden.

Bemesting is de grootste boosdoener, gevolgd door stedelijk afvalwater. Doordat de plannen van de lidstaten niet ambitieus genoeg zijn, blijft de aanvoer van stoffen als nitraat en fosfaat leiden tot algengroei, aldus de rekenmeesters.

Samenwerking

„Een schone Oostzee is een droom van bijna 100 miljoen mensen”, aldus rekenkamerlid Ville Itälä. De betrokken landen zouden de aanwezige mogelijkheden veel beter moeten benutten. Ook zou meer moeten worden samengewerkt met Rusland.

De EU-landen die grenzen aan de Oostzee zijn Duitsland, Denemarken, Polen, Estland, Letland, Litouwen, Zweden en Finland.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Oostzee blijft zwaar vervuild ondanks miljarden EU
Sluiten