Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 2 apr 2016 / 14:17 uur

Oostenrijk wil leger inzetten om grens te bewaken

Oostenrijk wil militairen gaan inzetten om de grens met Italië te gaan bewaken. Dat heeft de minister van Defensie aangekondigd in de Duitse krant Die Welt. Oostenrijk vreest dat, nu Griekenland vluchtelingen die van Turkije komen terugstuurt, er meer migranten met bootjes naar Italië gaan.

Die kunnen dan via Oostenrijk naar bijvoorbeeld Duitsland reizen. De minister stelt dat het aantal migranten dat via Italië Europa binnenkomt, al met 44 procent is toegenomen. Hij denkt dat als het weer beter wordt er nog meer vluchtelingen het aandurven om de oversteek naar Italië te maken.

Recordaantal

De Italiaanse regering maakt zich ook zorgen. Eerder deze maand stelde het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken dat er dit jaar waarschijnlijk 270.000 migranten naar Italië komen. Dat zijn er veel meer dan in 2014, toen het nieuws werd gedomineerd door verdronken vluchtelingen die in bootjes naar Italië kwamen. In dat jaar ontving Italië 153.000 migranten.

In de eerste drie maanden van dit jaar zijn er al ruim 18.000 vluchtelingen uit de zee rond Sicilië gehaald. Dat zijn er bijna twee keer zoveel als in dezelfde periode in 2015.

Oostenrijkse grens dicht

De minister van Defensie van Oostenrijk ziet dat als bewijs dat de Europese Unie de buitengrenzen niet goed bewaakt, en wil daarom zelf de grenzen van Oostenrijk dichtspijkeren. Hij wil het plan deze week overleggen met zijn EU-collega’s.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Oostenrijk wil leger inzetten om grens te bewaken
Sluiten