Paul Buckley
Paul Buckley Nieuws 12 apr 2016 / 12:15 uur

Onderzoek naar LSD biedt mogelijkheid voor therapie

Britse onderzoekers hebben eindelijk onderzoek gedaan naar de effecten van LSD op de werking van de hersenen. Het onderzoek heeft baanbrekende resultaten opgeleverd, zo meldt the Guardian.

Vrijwilligers gingen onder de invloed van geïnjecteerde LSD de MRI scanner in, die vervolgens hun hersenactiviteit mat. Hierdoor kunnen wetenschappers beter begrijpen wat mensen ervaren terwijl ze in een LSD trip zitten.

Effecten

Verschillende hersendelen die normaal gesproken los van elkaar functioneren, begonnen opeens met elkaar te communiceren. Tegelijk begonnen veel delen van de hersenen die normaal gesproken met elkaar in contact staan opeens onafhankelijk te functioneren – wat bij proefpersonen gepaard ging met een ervaring van eenheid met het universum, ookwel bekend als ‘ego ontbinding’.

Tevens waren er veel meer hersendelen dan normaal bezig met de visuele ervaring – zelfs als proefpersonen hun ogen dicht hadden. Hierdoor ‘zagen’ ze wel, maar keken ze naar input vanuit hun eigen hersenen.

Therapeutisch gebruik

Onderzoek naar de fysieke effecten van LSD was lange tijd technisch onmogelijk, los van de eventuele legaliteit ervan. Ondanks de therapeutische potentie van de drug werd het middel in de jaren zestig verboden.

Door gedegen onderzoek is het mogelijk dat de drug weer therapeutisch gebruikt kan worden. Er zijn al mensen die om de drie dagen een minidosis LSD nemen, en zich daar aanzienlijk beter van voelen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Onderzoek naar LSD biedt mogelijkheid voor therapie
Sluiten