Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 4 apr 2016

NVWA: Rijstwafels niet giftig

In rijstwafels zit niet te veel van de giftige stof arseen, zo stelt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) maandag. Zweeds onderzoek was aanleiding voor de NVWA om 32 verschillende merken en smaken rijstwafels die in ons land te koop zijn te onderzoeken.

Zweedse kids

Zweeds onderzoek had aangetoond dat rijst en rijstproducten, waaronder rijstwafels, relatief veel arseen kunnen bevatten. De Zweedse autoriteiten adviseren daarom om niet elke dag rijstproducten te eten en kinderen onder de zes jaar helemaal geen rijstwafels te geven.

Maar volgens de NVWA ligt het arseengehalte in 36 van de 37 genomen monsters keurig onder de wettelijke norm die sinds 1 januari 2016 in ons land geldt. Het ene product dat niet voldeed, is sinds dit jaar ook niet meer te koop.

Arseen

Arseen is een giftige stof die van nature aanwezig is in gesteenten en daarmee ook in grondwater. Grondwater met arseen wordt gebruikt als irrigatiewater. Bij de teelt van rijst staan de rijstvelden voortdurend onder water, en rijst neemt het arseen uit de grond en het water goed op.

Arseen kan bij hogere concentraties schadelijk voor de gezondheid zijn. De European Food Safety Authority (EFSA) heeft geconcludeerd dat risico’s door de inname van arseen via voeding en drinkwater bij sommige groepen consumenten niet uitgesloten kunnen worden. Dit is met name bij bepaalde etnische groepen en kinderen onder de drie jaar het geval.

‘Niet elke dag’

Om risico’s te vermijden adviseert het Voedingscentrum om niet elke dag rijst of rijstproducten te geven aan kinderen. Maar het advies van de Zweden om kinderen helemaal geen rijstwafels te geven wordt in Nederland dus niet gegeven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
NVWA: Rijstwafels niet giftig
Sluiten