Metro
Metro Nieuws 10 apr 2016 / 15:06 uur

Noodtoestand in Slowakije om nieuwsgierige beren

Bewoners in Slowakije moeten goed op hun tellen passen. Met name in het dorp Vysoke Tatry, in het gebergte Hoge Tatra, zijn de uit hun winterslaap ontwaakte beren een ware plaag. Zo erg zelfs dat de burgemeester de noodtoestand heeft uitgeroepen.

Bewoners en toeristen wordt gevraagd weg te blijven van plekken waar vuilcontainers staan en zich niet voor het eerste ochtendlicht buiten te wagen. Ze zouden de hongerige beren maar op ideeën kunnen brengen.

Het begon allemaal met wat nachtelijke bezoeken waarbij ze wat in afvalemmers wroetten. Maar gaandeweg waagden de beren zich tot schrik van bewoners zelfs overdag in bewoonde gebieden.

Niet neerschieten

De dieren zomaar even neerschieten, dat staat de wet niet toe. De minister van Milieu moet daarvoor speciaal toestemming verlenen. Er leven ongeveer honderd bruine beren in de Hoge Tatra, die met name in de lente ijverig op zoek naar voedsel gaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Noodtoestand in Slowakije om nieuwsgierige beren
Sluiten