Metro
Metro Nieuws 10 apr 2016 / 09:55 uur

Niet Brussel, maar Frankrijk was doelwit terroristen

De terroristen die vorig jaar november in Parijs de aanslagen pleegden, wilden eigenlijk opnieuw toeslaan in Frankrijk. Maar doordat het onderzoek van de autoriteiten „met grote stappen vooruitging", werd Brussel het doelwit. Dat liet het Belgische Federaal Parket zondag weten.

Uit „verschillende onderzoekselementen” blijkt volgens het parket dat de terreurgroep werd ingehaald door het onderzoek. Terreurverdachte Mohamed Abrini heeft volgens de Vlaamse omroep VRT verklaard dat de plannen om opnieuw toe te slaan in Frankrijk werden omgegooid en versneld na de arrestatie van Salah Abdeslam op 18 maart. De terroristen voelden zich ‘opgejaagd’. Abrini werd vrijdag opgepakt in Anderlecht en bekende dat hij ‘de man met het hoedje’ is.

Overeenkomsten

De verklaringen van Abrini zouden volgens VRT overeen komen met het document dat op de computer van Ibrahim El Bakraoui werd teruggevonden. Daarin stond te lezen dat ook hij zich opgejaagd voelde, niet goed wist wat te doen en zijn leven niet in de cel wou doorbrengen. Ibrahim El Bakraoui bracht zichzelf tot ontploffing op de luchthaven van Zaventem op 22 maart.

Bij de aanslag op de luchthaven van Zaventem en het metrostation Maalbeek op 22 maart kwamen 32 mensen om. In Parijs stierven 130 mensen door de terroristische aanslagen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Niet Brussel, maar Frankrijk was doelwit terroristen
Sluiten