Rens Oving
Rens Oving Nieuws 12 apr 2016 / 11:01 uur

Nederlandse verkeersdode is vaak een fietser

Nergens in Europa is het aandeel fietsers dat omkomt in het verkeer zo hoog als in Nederland. Een kwart van de omgekomen verkeersdeelnemers in Nederland zat op de fiets

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Europese Unie (EU) waarin de verkeersdoden uit alle lidstaten worden vergeleken.

Met 28 verkeersdoden op een miljoen inwoners zijn de Nederlandse wegen een van de veiligste van Europa. Alleen op Malta en in Zweden komen minder mensen om in het verkeer.

Maar fietsers vormen een speciale groep. Een kwart van de Nederlandse verkeersdoden zat op de fiets toen hij of zij om het leven kwam. En dat is bijzonder hoog in vergelijking met de rest van de EU waar 8 procent van de verkeersdoden fietste.

Veilig fietsen

De cijfers worden uiteraard beïnvloed door de enorme populariteit van de fiets in ons land. Maar de Europese Commissie (EC) wijst er ook op dat de veiligheid van fietspaden en het gedrag van fietsers zelf een rol speelt. Daarbij speelt ook het, niet, dragen van een helm mee.

Het aantal verkeersdoden in de hele EU is sinds 2013 ongeveer gelijk gebleven. Dit komt volgens de EC waarschijnlijk door de groei van het aantal ongelukken in steden. Daarbij zijn vaak voetgangers en fietsers betrokken die in botsing komen met een auto.

In landen met veel meer dodelijke verkeersslachtoffers, zoals Polen, Roemenië, Letland en Estland is meer dan een derde van de slachtoffers een aangereden voetganger.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nederlandse verkeersdode is vaak een fietser
Sluiten