Metro
Metro Nieuws 9 apr 2016 / 09:46 uur

‘Nederlandse NGO heeft stichting in Panama’

De Nederlandse ontwikkelingsorganisatie Solidaridad heeft een internationaal netwerk van internationale brievenbusfirma’s. Dit blijkt uit de Panama Papers, zo schrijven Trouw en Het Financieele Dagblad zaterdag.

Solidaridad betaalt dochterorganisaties in Midden- en Zuid-Amerika via een in Panama geregistreerde stichting. Met deze constructie hoeft de organisatie geen belasting te betalen over internationale transacties.Vanaf 2009 zette de van oorsprong Nederlandse stichting firma’s op in Panama, een bedrijf in Hongkong en een trust in Zuid-Afrika.

Contacten verbroken

Ontwikkelingsorganisatie Solidaridad heeft als reactie op de artikelen per direct alle contacten met het Panamese adviesbureau Mossack Fonseca verbroken. Van belastingontduiking is volgens de organisatie geen sprake. ,,Er worden in het kantoor in Panama simpelweg geen activiteiten ontwikkeld waarover belasting betaald hoeft te worden", verklaart Solidaridad.

Het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF), dat niet op de hoogte was van de constructie, gaat onderzoeken of Solidaridad heeft gehandeld volgens de normen van het keurmerk voor goede doelen.

Panama papers

De twee Nederlandse dagbladen die het nieuwe brengen maken deel uit van een internationale samenwerking van kranten die onthullingen doen over belastingparadijzen. Zij baseren zich op de uitgelekte administratie van het Panamese juridische advieskantoor Mossack Fonseca & Co.

Reageer op artikel:
‘Nederlandse NGO heeft stichting in Panama’
Sluiten