Carolien Tsao
Carolien Tsao Nieuws 7 apr 2016 / 06:51 uur

Nederlanders huren steeds vaker relatief dure woning

Het aantal dure scheefwoners, huishoudens met een relatief laag inkomen die relatief veel huur betalen, is in Nederland flink toegenomen. In 2009 behoorde 8 procent tot die groep; in 2015 was dit aantal gestegen tot 18 procent, zo blijkt uit peilingen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In diezelfde periode liep daarentegen het aantal huishoudens met een relatief hoog inkomen in een huurwoning met een in verhouding lage huur flink terug. De zogeheten goedkope scheefwoners verminderden in aantal van 28 naar 18 procent.

In totaal telt Nederland bijna 2,9 miljoen huishoudens die zelfstandig wonen (zonder faciliteiten als een badkamer of keuken te delen) en die een woning huren. De gemiddelde huur is sinds 2009 met 100 euro gestegen tot 654 euro per maand.

Kopers

Mensen met een koophuis zijn er de laatste jaren iets op vooruit gegaan. Gemiddeld zijn zij 26 euro minder kwijt aan maandelijkse woonlasten. De woonlasten zijn voor inwoners van Utrecht en Noord-Holland het hoogst: eigenaren van koopwoningen waren afgelopen jaar ruim 960 euro kwijt per maand, huurders betaalden bijna 700 euro.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nederlanders huren steeds vaker relatief dure woning
Sluiten