Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 20 apr 2016

Moskeeën binden strijd aan met radicalisering

Radicaliserende jongeren, het is een zorgelijk verschijnsel dat ook voor veel moskeeën in ons land nieuw is, stelt Rasit Bal, voorzitter van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO). De organisatie, waarbij bijna vierhonderd moskeeën zijn aangesloten, bindt de strijd aan met de radicalisering van jonge moslims in Nederland. De ‘vertaalde’ gematigde islam moet hen een tegengeluid bieden.

Waar is het misgegaan met radicaliserende jongeren?

De eerste generatie moslims die in Nederland kwam wonen, heeft hier een stevige religieuze stroming gevestigd: ‘het midden’, zeg maar de gematigde islam. Maar onder sommige jongeren is een vorm van minachting tegenover die stroming ontstaan. Ze vinden het een cultuur-islam. De boodschap zou niet zuiver genoeg zijn. Deze jongeren zijn doorgeschoten in hun religieuze denkbeelden op een manier die wij vanuit de in Nederland gevestigde moslimtraditie niet kunnen plaatsen. Ze zonderen zich af van de samenleving en de moslimgemeenschap.

Hoe komt dat?

De nieuwe generatie moslimjongeren komt onvoldoende in aanraking met ‘het midden’. Sommigen voelen geen aansluiting en raken ervan vervreemd. Dat komt onder andere door de taal. De religieuze boodschappen die in moskeeën worden verkondigd zijn vaak niet in het Nederlands. De nieuwe generatie moslims verstaat niet altijd goed Arabisch of Turks. Ook sluit de boodschap onvoldoende aan bij wat zij meemaken in de Nederlandse samenleving. De woorden staan te ver weg van de maatschappij waarin zij leven. Ze gaan op zoek naar iets anders en komen via internet uit bij de zuivere islam. En dan schieten ze door.

Hoe moet dit een halt worden toegeroepen?

Door de gematigde islam beter uit te leggen aan de nieuwe generatie moslims. Een tegengeluid laten horen voor het extreme jihadistisch gedachtegoed. Een boodschap uitdragen die gekoppeld is aan een gemeenschap, want zodra de boodschap los wordt gekoppeld van een gemeenschap en tradities, dan ontstaat radicalisering.

Hoe moet dat in de praktijk?

We gaan de komende tijd proberen de islam begrijpelijker te maken. Onder meer door ervoor te zorgen dat de Nederlandse taal nadrukkelijker gebruikt gaat worden in moskeeën. Ook worden de komende jaren jongerendebatten georganiseerd en wordt voorlichting aan jongeren, ouders en moskeebestuurders gegeven.

Is een moskeebestuur in uw ogen verantwoordelijk voor het signaleren van radicaliserende jongeren?
Nee. Wat er in de praktijk gebeurt, is dat zo’n jongen zich eerst vromer zal gaan opstellen, hij wordt religieuzer en valt op. Er zou een meningsverschil kunnen ontstaan tussen de jongen en bijvoorbeeld de imam in de moskee. Dat kan zich ontwikkelen tot een conflict. In die fase is de moskee betrokken, en zal er ook van alles aan worden gedaan om het probleem in de eigen kring op te lossen. Maar als, in uiterste gevallen, de jongen de moskee verlaat en daarna radicaliseert, dan is de jongen vaak al niet meer in het zicht van de mensen binnen de moskee.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Moskeeën binden strijd aan met radicalisering
Sluiten