Rens Oving
Rens Oving Nieuws 21 apr 2016 / 14:40 uur

Mobiel op de fiets? Het zou verboden moeten worden

Even whatsappen, snel nog een foto maken, toch dat ene bericht liken, het mag allemaal op de fiets.

Maar voor de Vereniging Verkeersslachtoffers is het klip en klaar. Voor mobieltjes is geen plaats in het verkeer, ook niet op de fiets.

Een jaar geleden liet minister van Verkeer Schultz van Haegen weten niets in een dergelijk verbod te zien. Een verbod op mobieltjes zou nauwelijks te handhaven zijn. De oplossing voor de afgeleide fietsers zou daarom vooral in voorlichting gezocht moeten worden. Niet verbieden, maar ontmoedigen is het idee.

Alsnog verbieden

Volgens bestuurslid Nelly Vollebregt is daarmee het laatste woord nog lang niet gezegd. „Niet te handhaven? Misschien, maar dan nog moet het niet mogen. Ouders die hun kinderen proberen te waarschuwen staan nu met lege handen. ‘Het mag toch’, krijgen ze dan doodleuk te horen.”

Donderdag werd bekend dat vorig jaar 621 doden vielen op de Nederlandse wegen, 51 meer dan het jaar daarvoor. Bijna 30 procent van hen zat op de fiets.

Het aantal verkeersdoden zat lange tijd in een duikvlucht, maar die daling stokte vier jaar geleden.

Dat verkeersdeelnemers steeds ouder worden, speelt daarbij een grote rol. Het aantal verkeersdoden ouder dan 80 jaar steeg naar 119. Daarmee waren zij met afstand de grootste leeftijdsgroep onder de slachtoffers. En dat terwijl nog niet zo lang geleden twintigers steevast de grootste groep verkeersdoden vormden.

Afgeleid

In 2015 kwamen 89 twintigers om in het verkeer. En ook de mobieltjes hebben daar invloed op. De jongste weggebruikers laten zich bovengemiddeld vaak afleiden. Bij 1 op de 5 van alle fietsongelukken, onder 12 tot 34-jarigen, is een mobieltje in het spel.

Vollebregt werd zelf twee jaar geleden van haar fiets gereden door een automobilist. Afgeleid door zijn telefoon zag hij Vollebregt over het hoofd.

„En de jonge appende fietsers van nu zijn de automobilisten van morgen”, zegt Vollebregt die voor de rest van haar leven in een rolstoel zit. „Hoe kunnen we verwachten dat zij in de toekomst van hun mobiel afblijven als we ze nu meegeven dat het mag. Hoe lang het ook duurt, dit verbod moet er gewoon komen.”

Reageer op artikel:
Mobiel op de fiets? Het zou verboden moeten worden
Sluiten