Sophie Moerman
Sophie Moerman Nieuws 13 apr 2016 / 10:30 uur

‘Minstens 15 ex-militairen actief in Irak en Syrië’

Onder de mannen die op dit moment in Syrië en Irak zitten aan de gewapende strijd deelnemen, zitten tenminste vijftien ex-militairen. Dat meldt de NOS op basis van het jaarverslag van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst MIVD.

Het grootste deel van de 15 tot 20 ex-militairen hebben zich aangesloten bij christelijke of Koerdische groepen, maar een enkeling ook bij IS. Een aantal van de oud-militairen is in het verleden ook op missie geweest. Toch schat de MIVD het gevaar van elke terugkeerder even hoog in, omdat ook christelijke militairen met PTSS een risico kunnen vormen.

Doelwitten

Verder staat er in het verslag te lezen dat onderdelen van Defensie steeds vaker en succesvoller bespioneerd worden. De belangrijkste doelwitten die de dienst waarneemt, zijn de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie. Maar ook het internationale bedrijfsleven, toeleveranciers van Defensie in het bijzonder, zijn een geliefd doelwit van buitenlandse spionage.

Anoniem

Waar buitenlandse inlichtingendiensten eerder vooral hun agenten lieten opereren, met alle risico’s van dien (bijvoorbeeld valse paspoorten en identiteiten, kans op diplomatieke incidenten en fysieke veiligheid), hebben ze nu vaak genoeg aan een aanval van achter een anonieme computer om achter geheime informatie te komen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Minstens 15 ex-militairen actief in Irak en Syrië’
Sluiten