Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Nieuws 24 apr 2016 / 00:00 uur

Meivakantie vieren we in vakantiehuis en op camping

Nederlanders die in eigen land de meivakantie vieren, doen dat vooral in een vakantiehuisje of op de camping. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) baseert dat op alle boekingen in de meivakantie van 2015.

We brachten toen met z’n allen 5,5 miljoen nachten in een vakantiehuisje of op de camping door. Hotels hadden in diezelfde periode 1,9 miljoen overnachtingen.

2,5 miljoen campingnachtjes

Een half miljoen Nederlandse toeristen brachten vorig jaar in de meivakantie 2,5 miljoen nachten op een camping in eigen land door. Nog eens 700.000 mensen sliepen 3 miljoen nachten op een bungalowpark.

Over een heel jaar gezien slapen ‘wij toeristen’ in eigen land liever in een hotel dan op een kampeerterrein. In 2015 werd 30 procent van de overnachtingen in een hotel doorgebracht, een kwart op de camping. In 2005 waren die percentages nog andersom.

Meivakantie
Lekker voor een vakantiebungalow zitten, doen we ook graag. / Raymond Rutten | ANP

Vakantiehuisje populairder

Vakantiehuisjes zijn echter nog meer in trek; de bijna 26 miljoen overnachtingen in 2015 waren goed voor 39 procent van het totaal. Het vakantiehuisje wordt sowieso populairder, met 1,2 miljoen overnachtingen meer dan in 2014.

Gelderland is met 15 procent van de overnachtingen de populairste provincie voor binnenlandse toeristen (10 miljoen overnachtingen). Vakantiegangers gaan onder andere graag naar de Veluwe en de Achterhoek. Ook Noord-Holland trok met ruim 9 miljoen overnachtingen veel binnenlandse toeristen, die daar vooral in hotels in en rond Amsterdam overnachtten.

Groningen, Flevoland en Utrecht trekken de minste binnenlandse toeristen. Het aanbod aan overnachtingsmogelijkheden is in die provincies ook beperkt.

Provincies in populariteit

1 Gelderland

2 Noord-Holland

3 Limburg

4 Noord-Brabant

5 Drenthe

6 Overijssel

7 Zuid-Holland

8 Zeeland

9 Friesland

10 Utrecht

11 Flevoland

12 Groningen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Meivakantie vieren we in vakantiehuis en op camping
Sluiten