Sabine de Lucht
Sabine de Lucht Nieuws 26 apr 2016 / 15:36 uur

Meer jihadisten betrokken bij plannen aanslag Parijs

Twee jihadisten die opgesloten zitten in Oostenrijk moesten eigenlijk deelnemen aan de aanslagen in Parijs. De twee bekenden niet alleen hun betrokkenheid, ze verklapten ook details over de manier waarop IS terroristen in Europa laat infiltreren. Dat meldden de Washington Post, Le Parisien en Le Monde dinsdag.

Adel Haddadi en Mohamed Usman – een Algerijn en een Pakistaan – vertrokken vanuit Syrië en kwamen samen met twee Iraakse broers in Griekenland aan. De broers bliezen zich later bij het Stade de France op. Haddadi en Usman hadden eigenlijk hetzelfde moeten doen, maar zij werden opgepakt bij controles op het Griekse eiland Leros.

Verdacht

De twee werden eruit gepikt omdat een van hen amper iets wist te vertellen over Aleppo, de stad waar hij zogezegd geboren was. De ander maakte zich verdacht door heel slecht Arabisch te spreken.

Toch werden de mannen op 28 oktober weer vrijgelaten. De instanties waren ervan overtuigd dat de Algerijn en Pakistaan economische vluchtelingen waren en geen terroristen. Ze reisden verder naar Oostenrijk, waar ze uiteindelijk door de mand vielen.

De politie legde na de aanslagen namelijk alle medepassagiers van de Iraakse broers onder de loep. Zo kwamen de autoriteiten weer op het spoor van de terroristen. Hun telefoonnummer werd daarnaast gevonden in het toestel van een van de andere aanslagplegers.

Niet gegaan

Het is onbekend waarom Haddadi en Usman op het laatste moment toch besloten niet naar Parijs te vertrekken. Na hun vrijlating ontvingen ze namelijk 1782 euro via een Western Union-rekening. Vermoedelijk om hun vervoer naar de Franse hoofdstad te betalen.

De twee jihadisten vinden het zonde dat het uiteindelijk niet gelukt is om mee te doen. „Ze vinden het jammer dat ze nog leven, want ze hadden als martelaar moeten sterven”, meldt een politiebron. „Dat ze niet met de rest in Frankrijk gestorven zijn, maakt hen droevig.”

Ronselen

Een zekere Abou Ahmad heeft de mannen gerekruteerd voor de ‘missie’. Hij deed zich in een trainingskamp voor als de leider van een terroristencel en gaf de vier terroristen een gsm waarop enkele nummers op voorhand ingesteld stonden. De rest van de informatie zouden ze ter plekke in Parijs krijgen.

Reageer op artikel:
Meer jihadisten betrokken bij plannen aanslag Parijs
Sluiten