Jennifer Schoorlemmer
Jennifer Schoorlemmer Nieuws 7 apr 2016 / 12:00 uur

Les in 3D: ‘Leerlingen duiken torso in’

Weg met de saaie eendimensionale plaatjes van biologieboeken! Op het Vecht-College in Breukelen pakken ze het anders aan. De leerlingen van deze middelbare school krijgen namelijk virtual reality-lessen. „Het verbaast mij dat dit middel zo’n krachtig instrument is om te leren”, zegt de rector van de school, Quintijn Schenkel, tegen Metro.

3D is inmiddels niet meer weg te denken uit de bioscoop. De middelbare school is de eerste van Nederland die het toepast in lessen. De reacties zijn enorm positief: „De leerlingen duiken echt het verhaal in. Ze willen na afloop zelfs meer weten”, zegt Schenkel. „Dat is echt geweldig.”

Allemaal een bril op

Hoe ziet zo’n les er dan uit? „De leerlingen krijgen allemaal een bril op. Ze krijgen dan bijvoorbeeld een torso te zien waar ze echt in kunnen duiken”, vertelt Schenkel. „Het 3D-aspect maakt dat je echt kan zien hoe organen bewegen of hoe cellen eruitzien.”

Foto: Angeliek de Jonge
Foto: Angeliek de Jonge

Leerlingen kunnen nu bijvoorbeeld ook zien welk effect roken op de longen heeft. Eenmaal aangekomen bij de longblaasjes kan je het teer zien zitten. Ook cellen zijn ineens niet plat meer, zoals in het biologieboek.

Toekomst

De 3D-lessen zijn inmiddels opgenomen in het vaste lesprogramma. Voor nu wordt het alleen toegepast bij biologielessen, maar Schenkel is zeker van plan om uit te rollen naar andere vakken zoals scheikunde.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Les in 3D: ‘Leerlingen duiken torso in’
Sluiten