Rens Oving
Rens Oving Nieuws 29 apr 2016 / 14:19 uur

Lees mee: Zo gaat een Facebookoplichter te werk

Er zijn nogal wat stelletjes die samen een Facebookaccount hebben. En daar maken oplichters handig misbruik van. Ze hacken het account en starten een nieuw profiel op naam van een van de twee.

En zo verschijnt een goede vriend of kennis opeens op Facebook met een eigen gebruikersaccount. Een vriendschapsverzoek komt al snel je kant op. Dat is handig, want er moet een verrassing geregeld worden voor man- of vrouwlief. En daar is jouw geld voor nodig.

De Fraudehelpdesk waarschuwde begin april al voor de nieuwe truc. Maar inmiddels hebben zich ook de eerste slachtoffers gemeld. De chat van een van hen biedt een bijzonder inkijkje in de werkwijze van dergelijke criminelen.

‘Marieke’ zoekt hulp

Oplichter ‘Marieke’, in het witte tekstvak, begint meteen over haar nieuwe eigen profiel. Het slachtoffer, in het blauwe tekstvak, heeft helemaal niets in de gaten.

Als het slachtoffer aangeeft best te willen helpen bij het geheime weekendje weg, krijgt ze mailtjes met iDeal-betalingen. Ze maakt steeds meer geld over.

Telkens heeft de oplichter weer nieuwe smoezen om extra betalingen gedaan te krijgen.

En daarna blijft het stil. In dit geval werd het slachtoffer bijna 1000 euro afhandig gemaakt.

Opgepast

Waar je vroeger oplichters op internet nog wel kon herkennen aan hun slechte taalgebruik is dit bij deze nieuwe truc duidelijk niet het geval. „Of er ook echt Nederlanders achter zitten, daar kunnen we alleen over speculeren”, zegt een woordvoerder van de Fraudehelpdesk. „Maar duidelijk is wel dat het Nederlands goed is, en dat ook de manier van praten heel erg past bij hoe social media door de meeste mensen worden gebruikt.”

„Wees altijd op je hoede als een account net is aangemaakt, zeker als er daarna meteen om geld wordt gevraagd. En controleer of de vriend of kennis waar het om gaat wel echt binnenkort jarig is of een jubileum te vieren heeft, voordat je geld leent voor cadeau’s.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Lees mee: Zo gaat een Facebookoplichter te werk
Sluiten