Metro
Metro Nieuws 4 apr 2016 / 11:00 uur

Laatste woorden ‘heldhaftige militair’ onthuld

De laatste woorden van de Russische militair Alexander Prokhorenko zijn naar buiten gekomen. De 25-jarige Prokhorenko liet zichzelf bombarderen toen hij doorhad dat hij was ingesloten door IS-strijders. Door die actie kwam hij niet alleen zelf om, maar nam hij veel IS-strijders mee. In verschillende media werd zijn laatste daad als ‘heldendaad’ bestempeld.

Een transcript van de laatste woorden tussen Prokhorenko en de Russische speciale eenheid, die op missie was in Syrië, is onthuld. Daaruit blijkt dat de Rus zich omringd wist door IS-strijders en dat hij bijna door zijn munitie heen was.

Bombardement

Zijn commandant beval Prokhorenko om zichzelf in veiligheid te brengen voor de luchtaanval, maar de militair gaf aan dat hij met geen mogelijkheid kon ontsnappen: „Doe de luchtaanval nu, schiet alsjeblieft op”, zei hij toen.

Hij vervolgde: „Ik ben omsingeld, ze zijn hierbuiten, ik wil niet dat ze me pakken. Voer die aanval uit, ze doden me anders toch wel.” Net voordat de commandant het voor Prokhorenko noodlottige bevel zal geven, spreekt de militair zijn laatste woorden: „Dit was het dan commandant. Bedankt, vertel mijn familie en mijn land dat ik van hen hou. Vertel ze dat ik dapper was en tot het eind gevochten heb. Zorg voor mijn familie, wreek mijn dood. Tot ziens commandant, zeg mijn familie dat ik van ze hou.”

De vrouw van Prokhorenko, Ekaterina, is zwanger van hun eerste kind.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Laatste woorden ‘heldhaftige militair’ onthuld
Sluiten