Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 28 apr 2016 / 15:27 uur

Kringloopwinkels overspoeld met rommel van vrijmarkt

Incomplete puzzels, gebarsten kop en schotels en door en door verregende elektronica. Voor menig kringloopwinkel in het land lag donderdagochtend een berg ‘zooi’. Prullaria waar op de koningsdagvrijmarkt iedereen aan voorbij is gelopen en die door de eigenaar niet meer de moeite waard zijn bevonden om een nieuw jaar op de zolder te stallen. Wat doe je er dan mee? Dumpen bij een kringloopwinkel, zo schijnen heel wat mensen te denken.

‘Overspoeld’

„De dagen na Koningsdag worden we altijd overspoeld met spullen”, zegt Marnix Laverman, bedrijfsleider bij stichting de A.R.M, waar acht kringloopwinkels in Utrecht onder vallen. „En dit jaar lijkt het wel nog meer. Misschien omdat door het slechte weer minder spullen zijn verkocht.”

Echt heel blij is Laverman niet met al die vrijmarktprullaria. „We zijn blij met alle bruikbare spullen, dat vooropgesteld. Maar op kapotte, vieze, onverkoopbare dingen zitten wij ook niet te wachten. Een tv die de hele dag op een matje in de regen heeft gestaan, is door ons ook niet meer te redden.”

Toch worden deze spullen wel in groten getale aangeboden of beter gezegd: in veel gevallen stiekem gedumpt bij de winkel. „Echte zooi slaan we vriendelijk en beleefd af, maar mensen weten het zelf vaak ook wel als iets ook voor ons niet meer bruikbaar is. Daarom staan er ’s morgens al zo veel spullen voor de winkel, voordat er een medewerker is. Dan weet je al genoeg.”

Kosten

Naast extra sorteerwerk en het innemen van opslagruimte, zorgt de ‘gedoneerde’ troep ook voor kosten voor de kringloopwinkels. De winkels moeten betalen om de zooi alsnog naar een stortplaats te brengen.

Bij de kringloopwinkel van stichting Dorcas in Andijk pakken ze het dit jaar daarom preventief aan. Op de deur siert de mededeling dat er geen interesse is in restanten van vrijmarkten. „Vorig jaar hadden we dit niet en stond het hier ’s morgens vol met rotzooi. Natte boeken, kapotte spelletjes, denk aan alles wat niet verkocht is na een dag vrijmarkt”, zegt een medewerker.

„We zijn heel blij met bruikbare spullen, maar met restanten van een vrijmarkt kunnen wij vaak niet zoveel. En het kost ons 140 euro per kubieke meter om afval te storten. Zonde, we besteden dat geld liever aan onze projecten.” Het briefje lijkt te werken en de dumpers ietwat af te schrikken. „Er stonden vanochtend nog wel wat spullen, maar minder dan vorig jaar.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kringloopwinkels overspoeld met rommel van vrijmarkt
Sluiten