Rens Oving
Rens Oving Nieuws 15 apr 2016 / 15:09 uur

Komiek kan vervolgd worden om belediging Erdogan

De Duitse komiek Jan Böhmermann heeft niet een, niet twee, maar mogelijk drie rechtszaken aan zijn broek hangen dankzij een gedicht.

In zijn satirische programma op de Duitse televisie noemde hij de Turkse president Erdogan onder meer een geitenneuker. En dat kon Erdogan niet waarderen.

De Duitse wet staat toe dat bevriende buitenlandse staatshoofden die zich beledigd voelen kunnen vragen om strafvervolging. Daar moet de Duitse regering dan wel toestemming voor geven.

Toestemming

Dat heeft bondskanselier Angela Merkel vrijdag na bijna een week nadenken toch gedaan. Zij voegde daar wel aan toe dat het wetsartikel dat vervolging mogelijk maakt in de toekomst zou moeten verdwijnen. En ook dat zij inhoudelijk geen oordeel velt. Dat is aan de rechter.

Het Duitse Openbaar Ministerie gaat zich nu buigen over de vraag of Böhmermann echt vervolgd gaat worden.

Een, twee, drie

Maar dat is niet het enige verzoek van Erdogan waar het Duitse justitieapparaat zich mee bezig moet houden. Naast aangifte voor ‘belediging van een bevriend staatshoofd’ heeft Erdogan ook op basis van een ander artikel uit het wetboek van strafrecht aangifte gedaan. Deze aangifte wordt afzonderlijk behandeld.

Ook komt er een civiele procedure omdat Böhmermann weigert een verklaring te ondertekenen waarin hij belooft zijn Erdogan-gedicht nooit meer voor te lezen. De advocaat van Erdogan in Duitsland wil dit verbod ook via de rechter afdwingen.

Sinds de uitzending zit Böhmermann ondergedoken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Komiek kan vervolgd worden om belediging Erdogan
Sluiten