Els Anker
Els Anker Nieuws 9 apr 2016 / 15:25 uur

Koenders: ‘Meer hulp EU voor Griekenland’

Europese landen moeten meer doen om Griekenland te helpen bij de opvang en registratie van migranten en de hervestiging van vluchtelingen. Dat heeft minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) zaterdag gezegd na een bezoek aan Athene, waar hij met vijf Europese collega’s een registratiecentrum bezocht.

Volgens de bewindsman is het land voor een „bijzonder zware uitdaging gesteld” nu de nieuwe terugkeerregels van de EU van kracht zijn. Turkije neemt op basis van deze regels vluchtelingen terug die in Griekenland zijn aangekomen. De EU-lidstaten nemen op hun beurt Syrische vluchtelingen op die in kampen in Turkije verblijven.

Ondersteuning

Koenders vindt dat er genoeg mogelijkheden zijn voor de Europese lidstaten om bij te springen. „De politie heeft ondersteuning nodig, er is een tekort aan tolken, rechters en juridische adviseurs, maar er kan ook simpelweg hulp geboden worden in de vorm van logistieke ondersteuning, voedsel of spullen."

Nederland nam als EU-voorzitter het initiatief voor het bezoek aan Griekenland. Koenders reist samen met Portugese, Franse, Slowaakse, Maltese en Italiaanse collega’s. Ze spraken onder meer met president Prokopis Pavlopoulos en premier Alexis Tsipras.

Veilig

Volgens Koenders ontstaat er een legale migratieroute, waardoor vluchtelingen op een eerlijke en veilige manier naar Europa kunnen komen. De ministers reizen zaterdagavond verder naar Istanbul waar een gesprek met de Turkse minister van Buitenlandse Zaken op de agenda staat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Koenders: ‘Meer hulp EU voor Griekenland’
Sluiten