Erik Jonk
Erik Jonk Nieuws 4 apr 2016
Leestijd: 2 minuten

Kinderen herdenken op 4 mei in Madurodam

De eerste Nationale Kinderherdenking is op 4 mei een feit. Madurodam in Den Haag is de plek waar basisscholieren, net als bij de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam, om 20.00 uur stilstaan bij de Tweede Wereldoorlog.

Denkboek

Dat werd maandag – ook in Madurodam – bekendgemaakt tijdens de presentatie van het 4 en 5 mei Denkboek. Dit educatieve kleurrijke werk, onder meer samengesteld door kinderen, wordt vanaf nu als lesmateriaal gebruikt op vijfduizend scholen in Nederland en op de Nederlandse Antillen. Noah van Meekeren (16), dit jaar burgemeester van Madurodam, kreeg het eerste exemplaar in het bijzijn van 225 leerlingen overhandigd door oud-Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet. De kids werden verrast met een boekje, maar ook door een onaangekondigd optreden van boyband Mainstreet.

Jongeren herdenken op 4 mei
Kinderen zijn blij met en 4 en 5 mei Denkboek.

Verbeet, bezig aan haar eerste jaar voorzitterschap Nationaal Comité 4 en 5 Mei, is blij met het Denkboek, maar ook met de speciale herdenking voor jongeren. „Acht uur ’s avonds is voor de kinderen nog goed te doen, maar niet voor de hele kleintjes natuurlijk. Voor het Comité is het belangrijk dat er zoveel mogelijk herdenkingen zijn. Deze herdenking zal aansluiten op de manier waarop kinderen daartegenaan kijken. Ik juich dat van harte toe. Met het Nationaal Comité 4 en 5 Mei laten we graag zien dat heel Nederland, van oost tot west en van noord tot zuid, stilstaat bij de Tweede Wereldoorlog.

Noah van Meekeren: „Naast de herdenking staat 4 mei en ook het hele jaar in teken van George Maduro (verzetsstrijder die kort voor de bevrijding in concentratiekamp Dachau overleed, red.). We staan ook bij hem stil.” De jonge burgemeester denkt niet dat het bij één herdenking in ‘Nederland in het klein’ blijft: „Nee, de Tweede Wereldoorlog is meer dan zeventig jaar geleden, maar de verhalen moeten blijven leven. Het is interessant, maar vooral belangrijk.” Verbeet: „Als Comité schrijven we verhalen op en films blijven altijd bewaard. Maar ik zeg tegen jongeren altijd: blijf met je ouders of opa en oma in gesprek. Dan kun je verhalen later zelf weer doorvertellen. Tegen kinderen probeer ik ook vrolijk te eindigen en ze niet te somber naar huis te sturen. Zo konden mijn opa en oma mooi vertellen over kameraadschap in de oorlog.”

Voorzitter op de Dam

Slotvraag aan Gerdi Verbeet: kunt u het maken om tegen koning Willem-Alexander te zeggen dat u om de kinderen liever naar Madurodam gaat dan naar de Dam? Lachend en correct: „Neeneenee. De plek van de voorzitter van het Nationaal Comité is de Dam op 4 mei. De kinderen hebben die dag een eigen burgemeester in Madurodam en ik hoop dat ze door deze ervaring later allemaal een keer naar de herdenking op de Dam komen.”

Jongeren herdenken op 4 mei
Gerdi Verbeet met een van de jonge samenstellers van het 4 en 5 mei Denkboek.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.