Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 19 apr 2016

Kersverse vader ’uit huis’, moeder casht toeslagen

Fraudeerden voorheen vooral studenten door uitwonende studiefinanciering aan te vragen op een vals adres, nu zijn kersverse vaders als adresfraudeur in opkomst. Na de geboorte van hun kind schrijven ze zich op papier uit bij hun partner waardoor de vrouw allerlei alleenstaande ouderkortingen kan opstrijken.

Deze vorm van adresfraude wordt steeds vaker gesignaleerd, blijkt uit het rapport Landelijke Aanpak Adreskwaliteit in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Sinds vorig jaar onderzoekt de overheid actief dit soort fraude. Wat bleek: van de twaalfduizend bezochte adressen in 2015 bleek in bijna vijfduizend gevallen een verkeerd adres te zijn opgegeven. Dit kost de overheid naar schatting tussen de 7 en 14 miljoen euro aan onterecht verstrekte uitkeringen, toeslagen of oninbare boetes en belastingen.

Woonfraude

In elf maanden tijd werden bijna dagelijks (in 329 gevallen) ouders opgespoord die rond de geboorte van hun kroost op verschillende adressen zijn gaan wonen. „Vaders verhuren in deze gevallen een andere woning onder, schrijven zich in bij hun ouders terwijl ze samen blijven wonen of ’kopen’ een illegaal adres via Marktplaats”, zegt een woordvoerder van het ministerie.

Deze vorm van schijnverlating laat zich steeds vaker zien, schrijft minister Plasterk in een brief aan de Tweede Kamer. „We moeten laten zien dat dit niet kan en ook niet loont door het te blijven bestrijden.”

Maar wat levert dit deze ’alleenstaande’ ouders eigenlijk op?

Op de website van de belastingdienst maken we een proefberekening voor een alleenstaande moeder (30) met een baby. Ze blijft 20 uur per week werken voor 18.000 euro per jaar. Ze maakt gebruik van kinderopvang overdag voor 60 uur per maand. Haar kale huur inclusief servicekosten bedraagt 695 euro. Ze ontvangt:

Huurtoeslag: 293 euro per maand. Omdat het kind als medebewoner mag worden meegeteld, kan dit resulteren in een hogere huurtoeslag.

Kinderopvangtoeslag: 384 euro per maand

Zorgtoeslag: 83 euro per maand (voor een stel is dit 158 euro)

Kindgebonden budget: Naast de kinderbijslag die iedereen ontvangt (790 euro per jaar bij één kind) kan een gezin met een kind dit jaar aanspraak maken op een kindgebonden budget van maximaal 1032 euro per jaar. Ben je echter alleenstaande ouder dan wordt dit bedrag bijna verdriedubbeld naar 3050 euro met een inkomen van niet meer dan 19.657 euro. Het frauderende stel ontvangt dus onterecht 2018 euro.

Al het bovenstaande bij elkaar opgeteld ontvangt de ’alleenstaande’ moeder: 1080 euro per maand. Dit zou in een gezinssituatie lager uitpakken omdat het inkomen van de partner meetelt.

Gemeentelijke toeslagen

En dan zijn daar natuurlijk nog de vergoedingen die de gemeente uitkeert aan (alleenstaande) minima met kinderen. Is bovenstaand voorbeeld een Amsterdamse, dan heeft ze onder meer recht op:

Stadspas: Met de Stadspas kunnen Amsterdammers met een laag inkomen genieten van activiteiten en uitstapjes op het gebied van cultuur, sport en recreatie.

Scholierenvergoeding: Met dit geldbedrag kunnen school-, sport- en culturele activiteiten worden betaald zoals schoolboeken en contributie van sportverenigingen. Ook kan een reiskostenvergoeding van en naar school worden aangevraagd.

Jeugdsportfonds: Is de scholierenvergoeding onvoldoende, dan is er nog het Jeugdsportfonds. Het maximale bedrag voor contributie en sportattributen dat wordt uitgekeerd is 225 euro per jaar.

Jongerencultuurfonds: Het Jongerencultuurfonds betaalt het lesgeld voor bijvoorbeeld zangles of toneel met een maximum van 450 euro per jaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Kersverse vader ’uit huis’, moeder casht toeslagen
Sluiten