Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 30 apr 2016 / 19:14 uur

IS executeerde zeker 4.000 mensen in twee jaar

IS heeft in minder dan twee jaar meer dan 4.000 mensen geëxecuteerd in Syrië. Het gaat om gevangenen die worden beschuldigd van bijvoorbeeld sodomie (‘tegennatuurlijke’ seksuele handelingen), afvalligheid of spionage.

Dat meldt de Britse krant The Independent op basis van diverse monitors, zoals het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten. De gegevens werden verzameld vanaf juni 2014, toen IS het kalifaat in Syrië afkondigde. Eind april van dit jaar, 22 maanden verder, zijn er zeker 4.144 mensen geëxecuteerd.

IS-strijders zelf slachtoffer

Enkele van de slachtoffers zijn door hun executie wereldberoemd geworden, zoals de Amerikaanse journalist James Foley. Maar de meeste slachtoffers vallen onder normale burgers, zoals Koerden. Daarnaast zijn soldaten van het leger van het Syrische regime regelmatig slachtoffer van executies van IS. Ook zijn honderden slachtoffers strijders van IS, die bijvoorbeeld probeerden te deserteren. ‘Lafheid’ wordt soms met een executie bestraft.

Hoewel IS steeds verder wordt teruggedrongen door zowel het leger van Syrië als dat van Irak, en ook gevoelige nederlagen lijdt tegenover Koerdische strijders, blijft het aantal executies hoog. In maart werden 80 executies voltrokken in Syrië. Daarvan waren 37 burgers, waaronder één kind. Daarnaast werden 24 IS-strijders ter dood veroordeeld, net als zes Koerdische strijders. De andere slachtoffers waren Syrische soldaten en leden van andere militante groeperingen.

Gruwelijke methodes

IS gebruikt met regelmaat gruwelijke methodes om een doodvonnis te voltrekken. Bekend zijn de onthoofdingen die op video worden opgenomen. Daarnaast worden slachtoffers in kooien opgesloten en vervolgens op de brandstapel gezet. Soms worden er raketwerpers of explosieven gebruikt. Een aantal maanden geleden dook een filmpje op van een man die vastgebonden voor een tank werd gezet, die over hem heenreed. Ook laat IS de executie soms uitvoeren door kinderen.

De executies worden gebruikt om de bevolking in de hand te houden. Ook wordt soms de loyaliteit van strijders getest: zijn zij bereid om iemand te executeren? De strijders worden soms zelfs gevraagd om vrienden te vermoorden omdat die zouden hebben willen overstappen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
IS executeerde zeker 4.000 mensen in twee jaar
Sluiten