Andrea Peelen
Andrea Peelen Nieuws 4 apr 2016 / 13:28 uur

In beeld: de vermeende vrouwen achter Poetin

Vladimir Poetin (63) is misschien wel één van de machtigste personen op aarde, maar tegelijkertijd ook de meest eenzame. In Rusland blijft de vrouw van de regeringsfunctionaris namelijk volgens traditie buiten de schijnwerpers. Alleen wanneer het protocol dit voorschrijft, laat ze zich zien.

Niet zo gek dus dat we maar weinig weten over de vrouwen in Poetin’s leven. Maar ondanks de afwezigheid, zijn ze er wel. Ook drie jaar na zijn scheiding wordt de leider van Rusland gelinkt aan een aantal dames. Metro zet ze op een rij.

Lyudmila Poetina

Lyudmila is van 1983 tot en met 2013 getrouwd geweest met Poetin. De inmiddels 68-jarige was jarenlang stewardess bij luchtvaartmaatschappij Aerovlot. Samen met Vladimir heeft ze twee dochters: Maria (1985) en Yekaterina (1986). In tegenstelling tot de Obama-familie is er geen enkel portret vrijgegeven van de familie, waardoor het huwelijk altijd op afstand is gebleven. In april 2014 werd na jaren van speculaties over relatieproblemen bevestigd dat de twee gingen scheiden.

Ondanks de ondergeschikte positie van Lyudmila, heeft ze zich wel degelijk ingezet voor bepaalde kwesties. Zo heeft ze gedurende het huwelijk gestreden voor het behoud van de Russische taal. Spellingshervormingen die door de Russische Academie voor de Wetenschap naar voren werden gebracht, heeft ze kunnen afschieten.

Alina Kabaeva

Sinds zijn mislukte huwelijk wordt Vladimir Poetin vooral gelinkt aan jonger vrouwelijk schoon. Zo werd jarenlang gedacht dat hij een relatie zou hebben met voormalig Olympisch turnster Alina Kabaeva (32). De Russische zou begin 2015 zelfs een kind hebben gekregen van de president, meldden verschillende media. Deze geruchten werden gevoed doordat de twee in februari beiden een paar weken uit beeld raakten; in deze periode zou Alina zijn bevallen van hun dochter.

Alina in het midden

Wendi Deng

Wendi Deng kennen we vooral als de ex van Rupert Murdoch. De 47-jarige was vanaf 1993 tot 2014 getrouwd met de media-magnaat, maar wordt inmiddels ook gelinkt aan Vladimir Poetin. US Weekly weet namelijk te vertellen dat de twee elkaar hebben leren kennen via een gezamenlijke vriend, miljardair Roman Abramovich. Desondanks zijn de twee nooit in het openbaar gezien en hebben ze allebei nog geen reactie gegeven op de geruchten. Wendi, die zelf onderneemster is van beroep, is door de jaren heen wel vaker gelinkt aan wereldleiders. Zo zou haar huwelijk met Murdoch zijn stukgelopen doordat ze te close was geworden met de Engelse ex-premier Tony Blair.

Reageer op artikel:
In beeld: de vermeende vrouwen achter Poetin
Sluiten