Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 4 apr 2016

Hartverscheurend: Ouders nemen afscheid van baby

Als fotograaf word je regelmatig gevraagd om bijzondere momenten in het leven vast te leggen. Dat kunnen mooie, fantastische momenten zijn, maar ook verdrietige en pijnlijke momenten. De Australische fotograaf James Day leerde in korte tijd beide kanten van de medaille kennen bij hetzelfde stel.

Edison

Usually I'm asked to help document people's happiest days. But some of the most important days aren't always the happiest ones. "We only had seven days with our baby boy, but we take immense comfort out of the truth that in those seven days he knew only love." – Nancy & Charlie.http://www.daylight.com.au/blog/edison/Please consider donating here – https://www.tilt.com/tilts/in-honour-of-edison-charles-mclean

Gepostet von James Day Photography am Donnerstag, 31. März 2016

Zeven weken voordat ze een kindje zouden krijgen, was Day fotograaf bij de bruiloft van Nancy en Charlie McLean. Op hun huwelijksfoto’s is niet alleen de liefde voor elkaar, maar ook voor de op komst zijnde baby prachtig vastgelegd. Helaas mogen ze uiteindelijk maar heel kort van hun pril geluk genieten.

Afscheid nemen

Nog geen twee maanden na de bruiloft, op 23 maart, werd Day opnieuw gevraagd door het stel; ditmaal om de laatste momenten met hun pasgeboren zoontje Edison vast te leggen: „Het ging niet goed met hun zoontje Edison en ze vroegen of ik naar het ziekenhuis wilde komen om hun afscheid vast te leggen”, vertelt hij daarover op zijn blog.

Hij snelde naar het ziekenhuis, begon te fotograferen en documenteerde zo de bijzondere laatste momenten tussen de kleine Edison en zijn ouders: „Ik realiseerde me al snel dat ik de momenten moest filmen. De woorden die mensen spraken waren te krachtig om niet vast te leggen”, legt hij uit. De hele dag probeerde de fotograaf zoveel mogelijk vast te leggen. En ook op die foto’s is de intense liefde die de ouders voor hun kind voelen op prachtige wijze vastgelegd.

I've had a lot of very generous people get in touch and ask how they can help Nancy & Charlie. Nancy & Charlie would…

Gepostet von James Day Photography am Donnerstag, 31. März 2016

Koester mooie momenten

Toen Edison nog maar drie dagen oud was, werd vastgesteld dat hij een uiterst zeldzame metabolische aandoening had, non-ketotische hyperglycinemie genaamd. Het jongetje, het eerste kind van Nancy en Charlie, kon niet goed zelfstandig ademen. Op woensdag werd hij van de beademing gehaald en nam het stel afscheid: „Maar ons kleine vechtertje had andere plannen. Hij bleef ademen en bleef daardoor nog twee dagen in leven. We konden hem nog meenemen voor een picknick op het strand en hebben hem zelfs nog thuis gehad, waar we nog 24 uur lang met hem geknuffeld hebben”, lieten de ouders later weten.

Edison stierf uiteindelijk op zijn zevende levensdag, op Goede Vrijdag: „Het is lastig iets positiefs te laten uit het verliezen van je kind, maar Edison heeft ons een prachtige les geleerd die we moeten delen”, verklaart het stel waarom ze hun verhaal openbaar maken: „Koester elk moment die je hebt met je dierbaren. Hou van ze alsof je ze voor het laatst ziet. Wacht nooit.”

Een dag later deelde Day de hartverscheurende beelden op Facebook: „Normaal word ik gevraagd om de gelukkigste dagen van mensen vast te leggen. Maar de belangrijkste dagen in het leven zijn niet altijd de gelukkigste”, vermeldde hij daarbij.

https://www.tilt.com/tilts/in-honour-of-edison-charles-mclean

Gepostet von James Day Photography am Donnerstag, 31. März 2016

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Hartverscheurend: Ouders nemen afscheid van baby
Sluiten