Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 19 apr 2016 / 12:15 uur

Grote aanslag in Kabul toont kracht van Taliban

Bij een aanslag in de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn zeker 28 mensen om het leven gekomen. Daarnaast zijn er ruim driehonderd gewonden. De aanslag is opgeëist door de Taliban, die afgelopen maand is begonnen met een voorjaarsoffensief.

Zelfmoordterrorist

De aanslag bestond uit twee delen: eerst blies een zelfmoordterrorist zich op in een auto in een drukke wijk van Kabul. Later stormden gewapende mannen de buurt binnen. Er is daarna een tijdlang geschoten. De BBC meldt dat het vuurgevecht inmiddels is gestopt en dat er geen terroristen meer in de wijk zijn.

De ontploffing was een enorme klap: alle ramen in een straal van een kilometer rond de plek van de aanslag zijn gesprongen. Een politieman vertelt tegen het persbureau AP dat het de hardste klap was die hij ooit had meegemaakt. Hij kon twintig minuten lang niets zien of horen.

Foto: EPA
Foto: EPA

Naast de vele slachtoffers is de aanslag ook een symbolische slag: in de wijk ligt het hoofdkwartier van het ministerie van defensie, verschillende basissen van het Afghaanse leger en de geheime dienst. Ook het presidentiële paleis ligt om de hoek.

Langere rokken

Dat de Afghaanse militairen de Talibanstrijders relatief snel wisten te verslaan in een vuurgevecht, toont volgens de president aan dat de Taliban het aflegt in een vuurgevecht met het leger. Maar de Afghaanse bevolking is daar niet zo zeker van: in Kabul dragen de vrouwen al weer langere rokken, omdat ze vrezen dat de Taliban de stad inneemt. Dat zei een medewerker van de Nederlandse ambassade onlangs in NRC.

Ook de NAVO, nog altijd aanwezig in Kabul, maakt zich zorgen: het Afghaanse leger heeft flinke tekortkomingen en de NAVO heeft niet genoeg manschappen om die goed op te vullen, zo zei een NAVO-officier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Grote aanslag in Kabul toont kracht van Taliban
Sluiten