Carolien Tsao
Carolien Tsao Nieuws 20 apr 2016 / 08:58 uur

Groei uitgaven Nederlanders lijkt voorbij

In februari 2016 gaven consumenten nauwelijks meer uit dan in dezelfde maand een jaar geleden. Daarmee is de groei van de consumptie tot stilstand gekomen.

Consumenten hebben in februari 0,1 procent meer uitgegeven dan in februari 2015, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is de laagste stijging na oktober 2014. Sinds die periode gaven consumenten iedere maand meer uit dan in 2013, maar die groei lijkt nu voorbij.

Diensten

Er zijn in de genoemde maand minder goederen verkocht dan vorig jaar; Nederlanders hebben bijna 2 procent minder uitgegeven aan duurzame goederen dan een jaar eerder. Aan voedingsmiddelen werd 0,6 procent minder geld besteed. Echter, men gaf opnieuw meer uit aan woninginrichting.

Wel zijn er meer diensten gebruikt: er is 1 procent meer besteed aan onder meer woninghuur, reizen met het openbaar vervoer, restaurant- en kappersbezoekjes. Deze uitgaven maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen uit.

Vertrouwen

Volgens het CBS daalde het vertrouwen van consumenten in de economie, dat is meestal het teken dat er minder uitgegeven wordt. Inmiddels zou de stemming weer verbeteren en dat kan een teken zijn dat de bestedingen in april weer aantrekken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Groei uitgaven Nederlanders lijkt voorbij
Sluiten