Elena van Doorn
Elena van Doorn Nieuws 6 apr 2016

Geen homohuwelijk voor buitenlanders in Nederland

Buitenlandse homostellen kunnen voorlopig niet trouwen in ons land. Op verzoek van D66 heeft het kabinet onderzocht of het homohuwelijk kon worden opengesteld voor buitenlanders. Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) en Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) schrijven woensdag aan de Kamer dat het openstellen van het burgerlijk huwelijk voor buitenlanders leidt tot praktische en juridische complicaties.

D66 stelt dat het openstellen van het huwelijk voor buitenlanders een grote bijdrage levert aan de emancipatie van lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders (LHBT’s) in de wereld. Het is „op dit moment niet de meest effectieve manier om de emancipatie van LHBT’s wereldwijd te bevorderen”, menen de bewindslieden.

Straf

Er zijn geen verdragen of verordeningen die het verhinderen dat buitenlandse homostellen hier mogen trouwen. Maar een dergelijk huwelijk zal in veel landen op weerstand stuiten. Ook wijst het kabinet erop dat het gevaarlijk kan zijn. In 75 landen staat nog straf op homoseksualiteit.

Verder is het homohuwelijk voor veel homobewegingen in het buitenland ook geen prioriteit en zal het slechts voor een kleine elite zijn weggelegd om hier te trouwen, aldus het kabinet.

Het voorstel van D66 is ook besproken met Hivos en COC Nederland. Die hebben volgens de bewindslieden ook „aarzelingen” bij het openstellen van het homohuwelijk voor buitenlanders.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Geen homohuwelijk voor buitenlanders in Nederland
Sluiten